Národní technické muzeum v Praze vzdává hold pražskému klubu Harley Davidson

Národní technické muzeum v Praze vzdává hold pražskému klubu Harley Davidson

Nejstarší stále fungující Harley Davidson klub na světě – Harley Davidson Club Praha – slaví 90 let od svého vzniku a Národní technické muzeum v Praze toto výročí od 23. května připomíná unikátní výstavou zaměřenou nejen na historii klubu.

hodnoceno 2x
Líbí? Pošlete to dál...

dopravní hale Národního technického muzea (NTM) v Praze přibyly nové kousky pro všechny motocyklové fanoušky. Muzeum ve spolupráci s Harley Davidson Clubem Praha zahájilo 23. května výstavu věnovanou historii tohoto nejstaršího stále fungujícího Harley Davidson klubu na světě. V rámci ní představí čtrnáct strojů, historii klubu i jeho sportovní úspěchy.

Součástí vystavených modelů je také pár kousků, které je nutné vyzdvihnout. „Mezi vystavenými předměty jistě zaujme motocykl Harley Davidson model J z roku 1928,“ zmiňuje Arnošt Nezmeškal, kurátor motocyklové sbírky NTM a ředitel Muzea dopravy NTM a dodává, že se jedná o stroj, který vlastnil předseda klubu Karel Kameník. Právě on jej daroval do sbírek NTM, a to již v roce 1945.

Jedním z novějších vystavených strojů bude bílý Harley Davidson z roku 1994, který vlastnil známý hudebník a příznivec klubu Petr Hapka. V historii Harley-Davidson Clubu Praha byly zdaleka nejběžnější původně vojenské stroje Harley Davidson WLC. Vystaven bude jak stroj v původním vojenském provedení, tak i motocykly přestavěné do civilní podoby,“ doplňuje.

Z výstavy 90 let Harley-Davidson Clubu Praha

Klub byl založen 25. února 1928 a jedním z podnětů k založení se stala svatba. Slavný motocyklový závodník a přední zaměstnanec českého prodejce motocyklů Harley Davidson Bohumil Turek se v roce 1927 oženil. Na jeho svatbu se jako čestný doprovod sjelo na 60 Harleyů.

Po změně režimu v roce 1948 klub i přes smýšlení nezanikl, chvíli se však musel maskovat jako jeden ze zájmových klubů Svazu pro spolupráci s armádou, ale přes všechny překážky, jako byl například nedostatek náhradních dílů či policejní rozhánění srazů, fungoval dál.

V současné době se Harley Davidson Club Praha chlubí více než třemi sty členů. Řada z nich se podílela na vzniku této výstavy a mnoho z nich se také sešlo na slavnostním zahájení výstavy a oslavě 90letého fungování klubu, které se uskutečnilo den před oficiálním otevřením výstavy pro veřejnost. Na počest klubu promluvil nejen ředitel NTM Karel Ksandr, kurátor výstavy Arnošt Nezmeškal, ale také prezident klubu Martin Novák.

Nablýskané stroje značky Harley Davidson budou v Národním technickém muzeu k vidění v rámci stálé expozice až do 28. října 2018.

Další náhodné fotky z galerie...

Národní technické muzeum v Praze vzdává hold pražskému klubu Harley DavidsonNárodní technické muzeum v Praze vzdává hold pražskému klubu Harley Davidson Národní technické muzeum v Praze vzdává hold pražskému klubu Harley DavidsonNárodní technické muzeum v Praze vzdává hold pražskému klubu Harley Davidson

|
80%

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...