Antigona Slovenského národného divadla nastavuje zrcadlo dnešní společnosti

Antigona Slovenského národného divadla nastavuje zrcadlo dnešní společnosti100%

Sofoklovu hru Antigona zpracoval pro Slovesné národné divadlo režisér Ondrej Spišák. Antickou tragédii v podání herců Slovenského národného divadla měli možnost zhlédnout diváci v rámci olomouckého festivalu Divadelní Flora.

Tragédie starořeckého dramatika Sofokla vypráví příběh nového vládce Kreóna, který zakáže pohřbít jednoho z bratrů, kteří zemřeli v boji, jelikož ho považuje za zrádce vlasti. S tím však nesouhlasí jeho neteř a budoucí snacha Antigona, která je zároveň sestra zesnulých mužů. Ta se rozhodne, že přikázání poruší, i když si uvědomuje, že to pro ni bude znamenat dost možná i smrt. Ačkoliv se může zdát, že antické drama nemůže mít příliš společného s dnešní společností, opak je pravdou. Inscenace režiséra Spišáka aktuálnost tohoto díla ještě zdůrazňuje.

Ačkoliv se činohra nese v klasickém znění původní divadelní hry, některé prvky spojují antickou dobu, ve které se příběh odehrává, se současností. Hra je protkána autorskými písněmi zpěvačky Katarzie, které předznamenávají určité zvraty v ději či emoční rozpoložení hlavní hrdinky Antigony (Monika Potokárová). Písně jsou moderní, což však v rámci hry nepůsobí nikterak rušivě, naopak, představení je těmito krátkými výstupy zdařile ozvláštněno.  

Kostýmy jsou hodně jednoduché, elegantní. Muži na sobě mají ve většině případů saka a ženy elegantní šaty, přičemž veškeré oděvy jsou laděny do černé, šedé, popřípadě bílé barvy.

Ján Koleník s lehkostí ztvárňuje nového vládce Kreóna, který je zarputilý, neschopný ustoupit za svých stanovisek. Kreón ztrácí sebejistotu ve chvíli, kdy přichází o svého syna a manželku, i tento přerod zvládl Koleník zahrát velice zdařile.

Oproti původnímu znění Sofoklovy hry v podání Slovenského národného divadla umírá Antigona a Kreónův syn rukou neznámého muže, který následně přijde smrt obou oznámit. V této promluvě je pak mnohokrát zdůrazněno, že Antigona i Haimón (Richard Autner) zemřeli vlastní rukou. Diváci si však mohou domyslet, jak se tato událost skutečně stala podle výstřelů, které se ozvou ze zákulisí po té, co je muž v tajnosti poslán členy sboru pryč z jeviště. Celá situace je pak dohnána do extrému ve chvíli, kdy jeden ze členů souboru vystaví zamilovanou fotografii obou zesnulých.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!