Pod povrch středověkých obrazů. Národní galerie spustila svou první mobilní aplikaci

Pod povrch středověkých obrazů. Národní galerie spustila svou první mobilní aplikaci 

Nevšední prohlídku deskových maleb z expozice v Anežském klášteře nabízí vůbec první mobilní aplikace Národní galerie v Praze (NG), která nese název Skrytá tajemství středověkých obrazů. Zájemci mohou díla nejenom bezplatně prozkoumat, ale také se seznámit se zajímavostmi o jejich námětu a vzniku.

Aplikace slovem i obrazem zprostředkovává zajímavé informace týkající se námětů, autorství a procesu tvorby obrazů, které patří k nejcennějším ve sbírkách NG. Množství obrazových dat nabízí pohled pod povrch, do vrstev, které zpravidla pouhým okem nevidíme. Díky aplikaci je tak pro návštěvníky čitelný skrytý přípravný rozvrh maleb, takzvaná podkresba. Ta zachycuje průběžné autorské změny,“ uvedla kurátorka Štěpánka Chlumská.

Mobilní aplikace poskytuje komentáře k celé řadě důležitých a zajímavých detailů celkem patnácti výtvarných děl, která mohou divákovi buď uniknout či jejichž významu nemusí plně rozumět. Je bezplatně k dispozici (ve verzi pro iOS a Android), a to na App Store a Google Play.

V aplikaci uživatelé najdou jak nejstarší památky deskového malířství spjaté s dílnami Mistra Vyšebrodského oltáře, Mistra Theodorika a Mistra Třeboňského oltáře, tak i pozdně gotické a raně renesanční deskové obrazy dílen Mistra Svatojiřského oltáře, Mistra Litoměřického oltáře či Monogramisty IW.

U zrodu aplikace stál výzkumný projekt s názvem Historické technologie a moderní metody průzkumu, na kterém s NG spolupracovalo České vysoké učení technické v Praze.  S některými výsledky projektu se mohli seznámit návštěvníci výstavy Očím skryté, která se věnovala právě zmíněnému fenoménu podkreseb, a Očím na odiv, jež se naopak soustředí na výzdobné techniky. Tuto výstava můžete v Anežském klášteře navštívit do konce srpna 2018.

Foto: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!