Žádná Stínadla! Kluci z Rychlých šípů obsadili Galerii Lucerna

Žádná Stínadla! Kluci z Rychlých šípů obsadili Galerii Lucerna  

Pocta Rychlým šípům. Takový nese název výstava v Galerii Lucerna, na níž vzdává téměř padesát předních komiksových tvůrců hold legendární pětce Jaroslava Foglara.

Je tomu už 80 let, co vznikl legendární chlapecký klub Rychlých šípů. Toto výročí se rozhodlo oslavit téměř padesát předních současných komiksových tvůrců z České republiky i ze Slovenska, kteří se pustili do zbrusu nových příběhů Mirka Dušína, Jarka Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka i Rychlonožky. Ty mohou zájemci zhlédnout na velkoplošných panelech na výstavě Pocta Rychlým šípům, která proběhne od 22. května do 28. června

Výstava představuje příběhy z knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, která vyšla 10. května. Nechybí v ní komiksy Lucie Lomové, Pavla Čecha, Jozefa Gertliho Danglára či Karla Jerieho. “Vznik knihy a s ní provázané výstavy v Galerii Lucerna vedle připomenutí kulatého výročí slavné pětice doprovázela i snaha o hledání odpovědi, jaký dobrodružství by Rychlé šípy zažívali dnes, aniž by se vzdali svých hodnot,” vysvětluje Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara.  

A podle čeho vybral komiksový odborník Tomáš Prokůpek autory, kteří se do tohoto projektu zapojili? Hlavní podmínkou byl kromě kvality rovněž kladný vztah k Rychlým šípům. “Sešity s Rychlými šípy jsem v dětství četl pořád dokola, prokopírovalo se to do mě. Seriál je zajímavý tím, co do něj autoři vložili vědomě i nevědomě. Silná atmosféra, napětí a zvláštní osudovost,” říká Jiří Grus, jeden z autorů. “Rychlým šípům jsem v dětství záviděla jejich partu. Přetrvává vzpomínka na silné emoce, na to přesvědčení dětské duše, že zlo a dobro se dá dobře oddělit, a když se chce, tak to jde,” dodává Lucie Lomová. 

A jaká témata nové příběhy přináší? Návštěvníci výstavy se třeba dozví, odkud znal Červenáček bratry Mašíny nebo zda uspělo Bratrstvo kočičí pracky v soutěži swingových orchestrů. Kromě toho se mohou zájemci těšit rovněž na několik reprodukcí originálních příběhů z archivu Památníku národního písemnictví i na unikátní koláž Fischerových obrázků Rychlých šípů. “Jsme rádi, že i když se doba a kontext proměnil, jsou základní pilíře, na kterých Rychlé šípy stojí - přátelství, dobrodružství, pomoc druhým a aktivní život - stále platné,” uzavírá Šantora

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Palác Lucerna nabízí i další akce

Místo konání: Palác Lucerna

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!