Pražský Landcape festival zahájí skupina J.A.R. Eskalací dobra na Vítkově

Pražský Landcape festival zahájí skupina J.A.R. Eskalací dobra na Vítkově 

Praha se v letních měsících stane dějištěm šestého ročníku mezinárodního Landscape festivalu. Slavnostní zahájení s názvem Eskalace dobra na Vítkově proběhne o první letní noci 21. června od 16 hodin. Vystoupí kapely J.A.R., Kapitán Demo, Puding paní Elvisovej a slamer Anatol Svahilec. Podzimní program pak bude patřit odborným přednáškám, debatám a diskusím za účasti odborníků, politické reprezentace a široké veřejnosti.

Letošní ročník mezinárodního krajinářského festivalu, který nese podtitul Zachraňte divočinu!, vnese do veřejného prostoru více než 50 site-specific instalací a intervencí předních českých i zahraničních architektů a umělců. Pro festival byly vybrány lokality, o jejichž budoucnosti se nyní vedou diskuze – ostrov Štvanice, Rohanský ostrov, vrch Vítkov a dolní Žižkov. Právě tyto oblasti by se díky vhodné revitalizaci měly stát příkladem kvalitního rozvoje městské krajiny a veřejného prostoru v širším centru Prahy.

Festival nemá centrální prostor. „Jeho hlavní ideou je vytvoření alternativní turistické trasy vůči přehřátému centru, vzájemné propojení Holešovic, Karlína a Žižkova a představení potenciálů možných budoucích center společenských aktivit,“ přibližuje koncepci festivalu Dan Merta.

Obyvatelé a návštěvníci Prahy se tak mohou těšit na velké množství site-specific instalací a intervencí, k jejichž realizaci byla oslovena řada tvůrců českých (např. Milena Dopitová, H3T, Kurt Gebauer, Jiří Kovanda, Jitka Trevisan) i zahraničních (např. Lodewijk Baljon, Till Rehwald, Ilona Németh). Kromě instalací čeká návštěvníky festivalu také mnoho výstav – např. v chátrající Fuchsově kavárně na Štvanici, která se po dobu festivalu promění v galerii.

Předvojem festivalu byla výstava v Galerii Jaroslava Fragnera pod názvem Objevte pražskou divočinu. Ta prezentovala koncepční studie a soutěžní i studentské projekty, které byly na daná území zpracovány, nebo se právě zpracovávají,“ připomíná nedávnou prezentaci zajímavých návrhů Jakub Hepp. Budoucí trasu festivalu si pak mohli Pražané projít již brzy z jara, kdy na mnoha místech vykvetla linie narcisů, kterých bylo na trase vysazeno v rámci podzimního workshopu téměř 25 tisíc.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!