Zahrady Anežského kláštera v Praze opět ožijí výtvarným uměním, filmy, koncerty i jógou

Zahrady Anežského kláštera v Praze opět ožijí výtvarným uměním, filmy, koncerty i jógou 

Druhý ročník letního programu Anežka LIVE! zahájí v pátek Národní galerie v Praze (NG) vernisáží dvou výstav současných umělců Antony Gormleyho a Richarda Wientzeka a koncertem MTO Universal. Až do září naplní klášterní zahrady výtvarné umění, koncerty, filmy, workshopy, besedy, procházky nebo třeba jóga.

Chceme navázat na loňský úspěšný pilotní ročník a pokračovat v oživování areálu kláštera rozmanitým programem. Společně s Anežkou LIVE! letos navíc zahajujeme výstavy dvou uměleckých osobností v interiérech kláštera,“ uvedl generální ředitel NG Jiří Fajt.

Ve Svatyni Salvátora je k vidění litinová socha Sum předního britského sochaře Antony Gormleyho, doplněná o dvě díla na papíře. Komorní výstava se koná v rámci cyklu Reflexe, který konfrontuje díla současného umění se sakrálním prostorem gotické architektury. Laureát Turnerovy ceny z roku 1994 přijede do Prahy 13. června, kdy se v Anežském klášteře uskuteční jeho veřejná diskuze s kurátorkou výstavy.

V pátek 18. května vystoupí MTO Universal s Tomášem Hanákem. Foto archiv NG

Sousední prostory klášterní kapitulní síně a pracovny sester představují dílo německého kreslíře Richarda Wientzeka. Nositel ceny Volkera Hinnigera vystaví v klášteře čtyřicet zátiší, která sám označuje za světské zbožné obrázky, čímž zdůrazňuje jejich propojení se středověkou obrazovou formou.

Program myslí i na nejmenší návštěvníky. V neděli 20. května se uskuteční rodinné odpoledne Anežka dětem, které láká na workshopy, pátrací hry nebo loutkové představení. „Ke spolupráci jsme letos přizvali i Národní filmový archiv, který se postará o filmovou dramaturgii našeho společného letního kina,“ dodal Jiří Fajt.

Vstup na celý letní program i zdejší výstavy je stejně jako vstup do areálu kláštera po celý rok volný. V prvním patře najdete to nejlepší ze sbírek středověkého umění NG, aktuálně doplněné výstavou Očím na odiv, která představuje bohatství středověkých výzdobných technik.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie - Klášter sv.... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!