Nový Artpark v Galerii Rudolfinum provede návštěvníky současným uměním a připomene i historické souvislosti

Nový Artpark v Galerii Rudolfinum provede návštěvníky současným uměním a připomene i historické souvislosti 

Proč je i obyčejný pisoár uměleckým dílem? Nový koncept svého interaktivního vzdělávacího prostoru Artpark s podtitulem Obrazy v pohybu otevírá pražská Galerie Rudolfinum. Určen je především dětským návštěvníkům, v mnohém však může obohatit i diváka dospělého. Nově spočívá v užším provázání s aktuálními výstavami – do poloviny srpna tak bude reagovat na aktuální výstavu Mat Collishaw: Standing Water.

Nová podoba Artparku se zaměří především na práci s animací, různými typy projekce a fenoménem parafráze ve výtvarném umění. Podtitul Obrazy v pohybu souvisí se dvěma základními oblastmi, kterými návštěvníky Artpark provede.

Interaktivní instalace, jejichž tvorby se ujali umělci Richard Loskot, František Týmal a Marek Brožek, vycházejí nejen z techniky klíčování, již využívají současné filmové triky, ale také z prekinematografických animačních technik. Mat Collishaw těchto přístupů sám hojně využívá. Obrazy se ale pohybují i v čase.

Foto Galerie Rudolfinum

Teoretická část uvádí příklady parafrází ve výtvarném umění a jejich historické souvislosti. Návštěvníci Artparku se tak dozvědí, jak se díla klasiků v průběhu staletí v očích jejich nástupců a nových diváků proměňovala.

Artpark pomáhá díky kontextu s aktuálními výstavami poznávat mnohé oblasti současného umění, ale i historických souvislostí. Pracuje s formou srozumitelnou i dětem a mládeži do patnácti let, kterým mohou být odborné kurátorské texty vzdálené,“ vysvětlil záměr Artparku ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. „Nejde ale ani o učebnici, ani o další expozici, ale o kreativní místo a volnočasové vzdělávací centrum,“ dodal.

Od poloviny srpna 2018 se podoba Artparku změní tak, aby reagovala na chystanou podzimní výstavu Petra Písaříka v Galerii Rudolfinum, která bude k vidění od 5. září do 16. prosince letošního roku.

Foto Galerie Rudolfinum

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Rudolfinum nabízí i další akce

Místo konání: Galerie Rudolfinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!