ČRA představí Archu světel a stínů, unikátní dokument o zrození filmové divočiny

ČRA představí Archu světel a stínů, unikátní dokument o zrození filmové divočiny 

Na úterý 22. května od 19.00 ve Francouzském institutu v Praze přichystala Česká rozvojová agentura (ČRA) projekci nového českého celovečerního dokumentu Archa světel a stínů. Celovečernímu debutu režiséra Jana Svatoše předcházelo téměř 10 let příprav, rešerší a pátrání ve filmových archivech.

Snímek, který má v současnosti na stránkách csfd.cz hodnocení 87 %, bude promítán v české verzi s anglickými titulky. Po skončení filmu následuje debata v českém jazyce s režisérem filmu Janem Svatošem a Janem Blinkou, který má v ČRA na starosti projekty realizované v Etiopii a Zambii. Vstup na akci je zdarma, místo v sále je ale z kapacitních důvodů nutné si rezervovat na stránkách Francouzského institutu.

K příběhu Martina a Osy jsem se dostal poprvé v roce 2008 při studiu na FAMU – ve skriptech byla zmínka o dvou dokumentárních filmech jistého Martina Johnsona. Překvapil mě rok jejich vzniku, protože v té době se většina ‚afrických filmů‘ natáčela ve studiích v USA nebo Evropě a za autentické se jen na oko vydávaly. Podrobným studiem dostupných materiálů jsem se dopátral až k Safari muzeu v Kansasu, jehož vedení s nadšením přivítalo možnost spolupráce,“ vzpomíná Jan Svatoš na první impuls k natočení dokumentárního snímku, jemuž předcházelo téměř 10 let příprav, rešerší a pátrání ve filmových archivech, včetně knihovny Kongresu ve Washingtonu.

Dokument Archa světel a stínů vůbec poprvé prezentuje unikátní archivní záběry z Afriky pořízené ve 20.–30. letech minulého století a podává tak svědectví o zrození filmové divočiny a o mizení jejího předobrazu, chce také ale připomenout pozoruhodný život Johnsonových a jejich moderní myšlenky blízké současným idejím humanismu a ochrany životního prostředí.

Přestože Johnsonovi žili v minulém století, s námi je spojuje mnoho současně velmi aktuálních témat. Jejich příběh je příběhem o vyvracení stereotypů, o lidské odvaze, o ochraně přírody, o respektu k jiným národům, ale také o oddaném manželském vztahu, o moci Hollywoodu a ironii osudu,“ dodává Jan Svatoš.

Více se o filmu se můžete dočíst zde. Akce organizovaná Českou rozvojovou agenturou se koná u příležitosti Dne Afriky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!