Literární Inverze ohromila Ostravu

Literární Inverze ohromila Ostravu90%

První ročník ostravského literárního festivalu Inverze nabídl návštěvníkům v Provozu Hlubina skvěle strávený víkend. Mimo autorská čtení předních českých autorů byl připraven hudební i filmový program. Mezi hosty se objevili přední představitelé české literární scény, například Jáchym Topol či Irena Dousková. V sobotním programu nechyběla ani slam poetry exhibice v podání známých slammerů.

„To je mi líto, omlouvám se vám, ale já jsem s vámi dosud nehovořila. A ten nový balíček je pro vás naprosto ideální, můžete zkusit pro začátek...“ páteční program otevřel ostravský básník Petr Hruška výběrem ze svých sloupků a básní, ve kterých posluchačům přiblížil své reakce na kdysi aktuální události.

„Přečtu vám ještě takové kousky, takové nevím, co to je, odstavce, věty,“ okomentoval předěl mezi sloupky a krátkými každodenními myšlenkami. „Lidé se ptají, kde jsi byl nejdál, nikdo se nezeptá, kde jsi byl nejblíž.“

Topolův Citlivý člověk a Rakvičky od Douskové

Na Hruškovo vystoupení ve venkovním stanu navázal Jáchym Topol s úryvkem ze své nejnovější knihy Citlivý člověk. „Můžu vám prozradit, že teď budu číst ze strany 285, a ještě pořád do toho městečka nedojeli,“ rozesmál publikum při čtení druhé ukázky. Irena Dousková poprvé veřejně četla ze své novely z poloviny 80. let Rakvičky, která vyšla teprve začátkem dubna. Návštěvníky seznámila s osudem dvacetileté Rózy, která se vydala na prázdninový výlet stopem od Lipna do Ostravy.

Zatímco se Dousková ponořila ve Velkém sále do prázdninového dobrodružství, ve venkovním stanu se představil Jiří Imlauf, frontman ústecké kapely Houpací koně. Mimo úryvky z knih Zlatý časy se končí a Ústí hlavně zazpíval i několik písní své kapely. Páteční večer v Hlubině zakončili polská zpěvačka Erith a olomoucký François Svalis.

V sobotu se představil Jarda Konáš či 1000 věcí, co mě serou

Druhý den festivalu začal dopoledním brunchem s poslechem vinylových desek a od třinácté hodiny se promítal film Bohémský život zachycující příběh albánského emigranta Roberta, který se zabývá malováním svých přátel a Mimi, dívky, do které se bezhlavě zamiloval.

„Pokud Vás někdo miluje, miluje Vás kvůli tomu, že to dělá dobře jemu,“ vysvětloval mezilidské vztahy Rimmer

Následovalo představení dvojnásobného mistra České republiky ve slamu, standupera a bývalého copywritera Jiřího Charváta, známého spíše pod přezdívkou Rimmer. Naplněnému sálu představil své dvě knihy Qejci a Eskejp a rozesmál publikum svým svérázným návodem k tomu, jak být šťastný.

1000 věcí, co mě serou je blog oceněný křišťálovou lupou, na kterém se v průběhu pěti let nastřádalo tisíc hejtů od autorů známých pod pseudonymy Achjo Bitch, Atilla Bič Boží a Curvekiller. Tahle trojice mimo čtení těch nejlepších hejtů představila také svůj nový projekt, blog Poslední důvod, proč se nezabít. Ihned po čtení se ve stanu se svým, vystoupením Zánicky připravilo Statické divadlo.

Slam i poezie

Zatímco ve velkém sále probíhalo čtení Jardy Konáše, Bob Hýsek seznamoval návštěvníky při svém slamovém workshopu s možnostmi slamovaní. Představil improvizaci, která se v našich končinách vyskytuje více než jinde po světě. „Přibývá obraznosti i básnění, což je velký skok,“ okomentoval vývoj české slamové scény.

Ve venkovním stanu se k večeru představili přední slammeři i ještě nepříliš známé slamové tváře. Začla mistr improvizace Mr. Switcher, který ovšem v prvním kole vsádail na připravený text. Jako druhý se před mikrofonem objevil zástupce slovenského slamu Tomáš Straka, který svým aktuálním textem s motivem vraždy slovenského novináře a jeho snoubenky donutil celý stan k zamyšlení. Po něm přišla na scénu Ellen Makumbirofa, která svým svérázným humorem probudila u diváků znovu smích, a navázal na ni Anatol Svahilec se svým textem o dinosauřím plánu na přežití doby ledové. Lumi vzala publikum na slováckou krojovou zábavu a Rimmer zakončil první kolo známým slamem Co vidíš, když zavřeš oči.

Po přestávce se pořadí obrátilo, začal Rimmer, který utržil pár desítek a zaútočil tak na vítězství. „You are looking for the soulmate but where is your soul, mate?“ cituje Lumi před začátkem svého výstupu svou oblíbenou rapperku. Anatol přidal další ze série vtipných slamů. „Co z tebe bude? Co z tebe je? Co z tebe zbude?“ křičí do davu rozpohybovaná Ellen. Tomáš Straka přečetl v sedě báseň ze své sbírky a druhé kolo uzavřel Mr. Switcher improvizací, během které se snažil dostat žirafu z hluboké jámy. Divácká porota rozhodla, vyhrál Anatol a v závěsu za ním Rimmer.

„Do Ostravy se nejezdí zas tak často, byl jsem tady strašně rád. Myslím, že třetí největší město v republice by si zasloužilo daleko větší slamovou scénu a divácký zájem o to je. Věřím, že Inverze stanoví určitý trend, který tady bude bytnět. Publikum bylo nad očekávání dobré, lidé byli neuvěřitelně vnímáví,“ zhodnotil atmosféru vítěz exhibice Anatol Svahilec.

Během slamové exhibice proběhlo ve velkém sále čtení Jana Těsnohlídka ze sbírky Hranice a zdi, která vyšla teprve v pátek 11. května.

Sobotu zakončil MC Gey

Mimo literatury si návštěvníci mohli užít večerní hudební program. V sobotu se ve venkovním stanu představila brněnská čtveřice Acute Dose. Tahákem večera ovšem bylo půlnoční vystoupení MC Geye, který ostravskému publiku přivezl hity ze své nejnovější desky RλP-LIFE.

Nedělní odpočinutí

Poslední festivalový den byl spíše odpočinkovým. Odpoledne začalo promítáním nového filmu režiséra Wese Andersona Psí ostrov, který měl v českých kinech premiéru 10. května. Následovalo několik dalších čtení v podání Marka Šindelky, Sáry Vybíralové či Jaromíra Typlta. Festival zakončilo večerní vystoupení ostravského improvizačního souboru Impéčko.

První ročník literární Inverze nabídl opravdu bohatý program, a přitom si zachoval skromnou komunitní atmosféru, mnozí z účinkujících po svém čtení zůstali a věnovali se fanouškům. Nezbývá než doufat, že se tento nabitý festival pořádaný v jedinečném prostředí stane novou ostravskou tradicí.

Foto: Anežka Gavendová

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!