Galerijní a muzejní noc ve Zlíně láká na videomapping, Baťu i kinetickou sochu

Galerijní a muzejní noc ve Zlíně láká na videomapping, Baťu i kinetickou sochu 

Mezinárodní den muzeí a galerií, který připadá na 18. května, i v letošním roce oslaví lidé po celé republice. Jinak tomu nebude ani ve Zlíně. Návštěvníkům se otevřou brány jedenácti institucí po celém městě. Program bude probíhat od 19 hodin do půlnoci a všude se návštěvníci dostanou zdarma.

Největší množství akcí se uskuteční v areálu budov 14 a 15, pod který spadá Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Muzeum Jihovýchodní Moravy, Krajská knihovna Františka Bartoše, a program je připraven také v kavárně, ve foyer i na platformě mezi budovami. V první z jmenovaných je možnost navštívit jak stálou expozici, která zahrnuje výstavy Prostor Zlín - Řády vidění, tak prohlédnout tvorbu Davida Vávry v grafickém kabinetu. Pro děti je zde připravena dílna a mohou zavítat taktéž do Knihovny, kde mohou luštit a pustit se do šifry s prvorepublikovou tématikou.

V Muzeu Jihovýchodní Moravy si zájemci mohou projít klasickou expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, dozvědět se zajímavé informace o Františku Bartošovi, ale i o kolonizaci firmy Baťa v Brazílii. Otevřena bude také výstava Hodiny se Švarcvaldu a Léčivé stromy. Na platformě si pak můžete zapůjčit koloběžku, občerstvit se nebo si poslechnout hudbu. V deset hodin pak prostor prosvětlí videomapping.

Večera se zúčastní také Kulturní institut Alternativa s výstavou (S)tvoření!/Creatio! a přiblíží 20 let Ateliéru animované tvorby. Komentované prohlídky budou probíhat také ve Vile Tomáše Bati,  tam je však nutná rezervace předem. Práce studentů Uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti vystaví Galerie Prostor a Fakulta Multimediálních komunikací UTB otevře dveře svých ateliérů.

Pozadu nezůstane ani Filmový uzel, který zve na „Tvořivý chlívek prasátka Lojzíka, ve kterém bude připraven hravý program nejen pro děti. Staňte se animátorem po vzoru Hermíny Týrlové nebo Karla Zemana a vyzkoušejte si animaci pod vedením zkušených lektorů. Poseďte u výborné kávy v naší stylové kavárně.“

Poblíž Náměstí Míru zůstane do pozdních hodin otevřena také Galerie Pod radnicí, která nabídne díla ze sbírky Malíři 2. pol. 20. století a obrazy Lukáše Kamenského. V Galerii Václava Chada budou prezentovány sklářské výrobky Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. V Kabinetu T čekají na návštěvníky netradiční hypnotizující zrcadlové instalace s názvem Je toho více, jejichž autory jsou Jaro Varga a Dorota Kenderová. Ti, kteří jsou nadšeni fotografií, by si neměli nechat ujít vernisáž Vladimíra Brutona v Kavárně Gulliver a práci Johany Novotné v Photogether Gallery.

Chybět nebudou ani venkovní instalace, které představí práce zlínských umělců. Na Školní ulici budou k vidění fotografie Dušana Tománka, na Náměstí T.G.M. pak kinetická mediální socha od Martina Karla Klusoně a Víta Čechmánka, a v neposlední řadě se Parkem Komenského provlní světelné objekty vytvořené Davidem Přílučíkem. Tentýž večer ve zdejším altánku vystaví své obrazy také Eliška Suchá. Pastvou pro oči bude jistě také videomapping, který si tentokrát vzal na starost Vojtěch Skácel, tématem je Paměť. O kousek dále, na Gahurově prospektu, najdete Hlas internetu.

Návštěvníci se mohou přesouvat mezi výstavními místy speciální linkou historického autobusu, do které mohou nastoupit zdarma.

Fotografie: Baťův institut 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Baťův institut nabízí i další akce

Místo konání: Baťův institut

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!