Velorex Dalibora Vrány i svatební šaty Blaženy Škopkové. V Tančícím domě se otevřela výstava Retro biják

Velorex Dalibora Vrány i svatební šaty Blaženy Škopkové. V Tančícím domě se otevřela výstava Retro biják 

Galerie Tančící dům v Praze zahájila největší filmovou výstavu od roku 1987, která se věnuje československým filmům, pohádkám a seriálům z 60. až 90. let minulého století. Ve čtyřech patrech Tančícího domu najdete do 14. října přes 200 originálních kostýmů doplněných filmovými rekvizitami, fotografiemi a plakáty. Většina kostýmů z výstavy je poprvé představena veřejnosti.

Výstavu jsme připravovali déle než dva roky. V posledním roce vyhledávali filmoví odborníci ztracené kostýmy ve fundusech Barrandovských ateliérů. Objevily se i nové souvislosti a zákulisní informace týkající se oblíbených československých snímků,“ uvedl ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek.

Vernisáž výstavy moderovala Mahulena Bočanová (vlevo), mezi hosty nechyběla herečka Iva Janžurová. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Na výstavě nechybí historicky první selfie tyč, kterou používala Betsy v podání Ivy Janžurové ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové! Komedii Vrchní, prchni! připomínají pletené kostýmy s bambulemi, vedle kterých stojí originální Velorex z filmu.

Oscarem oceněný snímek Ostře sledované vlaky po letech oživí proslulou lechtivou scénu s razítkem a na výstavě nechybí ani ilustrace od Adolfa Borna či Káji Saudka, které jsou spojené s komediemi Jak svět přichází o básníky a Kdo chce zabít Jessii?

Z proslulé scény filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Z Troškovy trilogie Slunce, seno… na návštěvníky čekají kostýmy a originální postel ze scén s babičkou Škopkovou. Sci-fi seriál Návštěvníci se připomíná jak kostýmy, tak superpočítačem CML – Centrálním Mozkem Lidstva.

Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na kostýmy celé královské rodiny z pohádkového seriálu Arabela nebo kostýmy princezny Bosany a Pankráce, ale i skoro 15metrový frňákovník z filmu Tři veteráni.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!