Na konci května vypukne jubilejní 15. ročník festivalu Vyšehraní

Na konci května vypukne jubilejní 15. ročník festivalu Vyšehraní 

Letošní ročník Vyšehraní s podtitulem “Narozeniny” je jubilejní a to nejen pro samotný festival. Společně s ním bude slavit svá osobní či muzikantská výročí řada hudebních osobností.

Letošní ročník festivalu zahájí vzpomínkový večer na Stanislava Wabi Daňka, který zemřel loni v listopadu. Wabi byl dlouhých 10 let čestným prezidentem festivalu, všemožně ho podporoval a každoročně se ho účastnil. Návštěvníci se tak mohou 29. května těšit na písničkový večer plný hostů s názvem Wabi, zůstáváš. Svou účast přislíbil Wabiho spoluhráč Miloš Dvořáček, pozvání přijali i Věra Martinová, Pavlína Jíšová, Adéla Jonášová, Lenka Slabá, Jaroslav Samson Lenk, Pavel Lohonka Žalman, Tomáš Berka, Stráníci a mnozí další. Večerem bude provázet Mirek Kovářík, který nás potěší přednesem Standových básniček.

30. května, přesně na den svých 75. narozenin, bude na Vyšehradě oslavovat i Peter Lipa společně se svým hostem, skupinou Pětník. 1. červen pak bude patřit všem dětem - čeká na ně divadlo Jedeme k vám, klaunské představení a od 8 hodin večer divadlo TY-JÁ-TR s představením Terryho Pratchetta Soudné sestry. V sobotu 2. června si nenechte ujít plzeňskou folkovou skupinu Strašlivá podívaná, která letos oslaví 30 let své existence. O den později, 3. června, bude na Vyšehradě své 50. narozeniny slavit Norbi Kovács. Pogratulovat mu přijdou přátelé z Ivan Hlas tria, Vladimír Mišík ETC a Lokomotiva Petra Vondráčka.

4. června se můžeme těšit na autorské divadelní představení Kamila Střihavky Tolik hlav, který se ujal i její režie. Hra vypráví o přátelství a zradě, ale i o lásce k hudbě v kontextu přelomu 70. a 80.let v tehdejším Československu. "Rád bych dal přivonět k této době nejen současné mladé generaci očima jejich vrstevníků, ale i všem, kteří mají tato léta ještě v paměti. Naše hořká komedie je také o snech, touhách, ale i o vášni pro věc samotnou," říká Střihavka. Hrají Zdena Hadrbolcová, Kristýna Leichtová, Jan Dolanský a Jan Zadražil.

5. června bude spolu s gratulanty slavit David Alfik Dewetter, 6. června pak všechny své fanoušky potěší bratři Ebenové. V následujících dnech vystoupí Michal Prokop & Framus Five či Hynek Tomm, těšit se můžeme i na divadelní představení o velikém přátelství, lásce, ufonovi, polívce a nebi plném hvězd Zelňačka, oslavu 80. narozenin Laca Deczi, 40 let skupiny COP, skupinu Fleret či Tomáše Berku. Koncert Tomáše Kluse 17. června celý festival slavnostně ukončí.

I v letošním roce pomůže festival divadla a hudby Vyšehraní Nadaci Jedličkova ústavu, která by chtěla získaným finančním příspěvkem podpořit Zážitkový klub zdravotně postižené mládeže "Za zážitkem". Vstupenky na festival zakoupíte již nyní v síti Ticketstream.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Na konci května vypukne jubilejní 15. ročník festivalu VyšehraníNa konci května vypukne jubilejní 15. ročník festivalu Vyšehraní
 

Mohlo by se ti líbit...

Letní scéna Vyšehrad nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!