Divadelní Flora láká na umělce z Evropy i ze zámoří, začala ve čtvrtek

Divadelní Flora láká na umělce z Evropy i ze zámoří, začala ve čtvrtek 

Jedna z největších divadelních přehlídek v Česku, olomoucká Divadelní Flora, načala svůj 22. ročník. Do 20. května nabídne kolem osmi desítek akcí. Návštěvníci se kromě divadelních představení mohou těšit z koncertů, besed, workshopů, seminářů, instalací či projekcí. Do Olomouce přijíždí soubory z celé střední Evropy, ale i ze zámoří.

Proti zdi, to je motto letošního ročníku Divadelní Flory. „Publikum bude konfrontováno s nevšedními příběhy nonkonformních hrdinů, tedy aktérů radikálních gest, ale i klopýtavých outsiderů“, vysvětluje ředitel přehlídky Petr Nerušil.

Letošní Flora nabízí příběh Jánošíka v podání Divadla Andreje Bagara z Nitry, Antigonu Slovenského národního divadla, Noru pražského divadla pod Palmovkou, nebo příběh Jana Opletala, jehož osudy mapuje domácí Divadlo na cucky.

Hlavní tváří festivalu je Miroslav König, čerstvý držitel ocenění Herec roku v nejprestižnější české tuzemské anketě (Cena české divadelní kritiky). Přehlídka uvádí dva tituly jeho domovského Divadla na zábradlí, kterými jsou Macbeth – too much blood a Mýcení.

V performativní části přehlídky budou k vidění maďarští tanečníci Hodworks a Rita Góbi nebo poetický projekt United Tales slovenského rodáka Petera Jaška s kanadskou tanečnicí a hudebnicí Clarou Furey. Japonskou kulturou se inspirovala Eliška Brtnická a slovenským folklorem zase Milan Herich. Česko-slovenské počiny reprezentují Petra TejnorováJarem Viňarským, polskou tvorbu pak choreograf Jakub Lewandowski.

Flora letos nabízí doposud nejbohatší doprovodný program, včetně speciálního dětského bloku nebo programu věnovanému handicapovaným tvůrcům. Součástí přehlídky je také dvoudenní teatrologická konference, knižní výstava Book Me a edukativní program FloraLab, jehož se zúčastní na čtyři desítky studentů uměleckých a uměnovědných oborů z České republiky a ze Slovenska.

Skutečnou hvězdou letošního ročníku bude Rabih Mroué, v Berlíně žijící libanonský autor, režisér a vizuální umělec. Rabih se uvede nejen s představením Písek v očích, které mělo v listopadu světovou premiéru ve Wiesbadenu, ale i s prezentací věnovanou jeho osobnosti a společensky apelativní tvorbě,“ doplnil ředitel festivalu Petr Nerušil.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!