Do it yourself – Chapelier Fou

Do it yourself – Chapelier Fou70%

Unikátní spojení smyčcového nástroje s elektronickými hračkami přilákalo ve středu 26. ledna do Paláce Akropolis překvapivé plno. Francouzský hudebník Louis Warrynski aka Chapelier Fou v minulém roce vydal album 613 a nyní se – v rámci noci EuroConnections – přijel pochlubit. Svým křehkým způsobem ho uvedl projekt Mythematica, doprovozen orientálním vokálem Zdeňka Bíny.

Danielu Špačkovi coby Mythematicovi kouká zasněnost z očí. Jeho vábivá elektronická hudba, neklidná ve spojení s molekulární projekcí, dokázala otevřít vědomí a upoutat je atmosférou. (Sál protkaný vonným kouřem se pomalu plnil.) Hudební partnerství se Zdeňkem Bínou se zdálo nepatřičné, příliš explicitní hlas a podobně agresivní kytara potrhaly mlžný hudební opar.

Chapelier Fou je mistrem kouzelných melodií. Žádný div, že mezi fanoušky tohoto progresivního houslisty patří Yann Tiersen, stvořitel filmového soundtracku k Amélii z Montmartru: jejich skladby jsou si blízké zvláštní, příjemnou melancholií. Po poslechu alba 613 člověk prostě zatouží spatřit (a uslyšet!) skladatele naživo. Zjevení ale nenastalo. Koncert nedosáhl charismatu, které vyvěrá z Louisovy hudby samotné.

Opatřen typickým kloboukem, snad vystihujícím momenty jakéhosi „minimal soulu“ v jeho hudbě – Chapelier Fou si více hrál se smyčkami a tlačítky, než aby hrál na housle. V tomto smyslu bylo jeho vystoupení popové: každá skladba (bez výkyvů) gradovala – a pak se uklidnila. V takovém tempu se melodie, na albu tolik jímavé, po chvíli zdály zaměnitelné. Složka elektronická navíc jaksi nekomunikovala s hudebními nástroji, což ilustrovali samotní posluchači, tancem rozděleni na elektroniky a klasiky. (Možná ze mě klasik hovoří.)

Chapelier Fou nepředvedl nový přístup k hudbě, nenechal se strhnout ke zvídavé invenci. Tvrzení jeho hudebního kolegy Bugge Wesseltofta: „nechci být kopie žádného významného muzikanta z minulosti nebo současnosti, nevidím v tom žádný smysl“ v tomto kontextu nepůsobí jako vychloubání, ale jako smutný (protože ojedinělý) fakt.

Mladý hudebník odprezentoval hudbu, kterou složil. Housle, kytaru a šest (!) tlačítkových instrumentů ovládal z velké části pro efekt (kdo zažil koncert zmíněného klavíristy Bugge Wesseltofta, jeho schopnost plodné, neotřelé improvizace, nejspíš by souhlasil). Koncert Chapelier Fou jistě potěšil milovníky elektronikou modifikovaných houslí či hudební snílky, fajnšmekry ale neměl čím překvapit. Nabídl prostý příjemný zážitek.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Palác Akropolis nabízí i další akce

Místo konání: Palác Akropolis

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!