Open House Praha: 10 míst, která stojí za to vidět

Open House Praha: 10 míst, která stojí za to vidět 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Čtvrtý ročník festivalu Open House Praha zdarma zpřístupní od soboty 19. do neděle 20. května přes šedesát budov a prostorů v hlavním městě. Vybrali jsme pro vás deset z nich, které byste neměli vynechat.

1. Hotel International

Přijďte se podívat do slavného hotelu ve stylu socialistického realismu, kde v rytmu rock’n’rollu trsal Martin Dejdar s Jitkou Asterovou ve snímku Šakalí léta. Komentovaná prohlídka vás zavede do hotelové věže s terasami v nejvyšších patrech, ale také do protiatomového krytu v podzemí. K vidění budou i plány, výkresy a fotografie z období výstavby v 50. letech. Více informací zde

2. Nádraží Praha-Bubny

Opuštěné nádraží Praha-Bubny z druhé poloviny 19. století, odkud za druhé světové války odjížděly transporty Židů, už desítky let chátrá. Nyní by se mělo dočkat nového využití – v budoucnu se zde má zřídit kulturní a vzdělávací centrum připomínající novodobou historii, které zde plánuje vybudovat Památník Šoa Praha. Během festivalu bude možnost si prohlédnout nádražní halu, perón, technické prostory a výstavu, která vás seznámí s aktuálním projektem. Více informací zde.

3. PORT#58

Tonda Blaník se v letošním filmu Prezident Blaník přestěhoval z kanceláře v Novém Městě do holešovického PORT#58. Přijďte se v rámci Open House podívat na místo, kde plánoval svou prezidentskou kampaň. Objekt dříve sloužil jako výrobní hala, v roce 2009 prošel rekonstrukcí a dnes v něm najdete restauraci a postprodukční studia. Více informací zde.

4. Velodrom na Třebešíně

Za Nákladovým nádražím Žižkov naleznete nejrychlejší závodní cyklistickou dráhu v České republice, totiž velodrom na Třebešíně. O víkendu si zde budete moci zadarmo půjčit kola a helmy a vyzkoušet si jízdu v zatáčkách klopených na 34 stupňů na betonové dráze. Velodrom byl postaven v roce 1941, v současnosti měří 333 metrů a široký je téměř 8 metrů. Více informací zde.

5. Filadelfie

70metrová dominanta pražské Michle – výšková budova Filadelfie s netradičním půdorysem ve tvaru kříže skýtá neobvyklé pohledy na metropoli. Během festivalu si budete moci prohlédnout zdejší lobby a především zajít na terasu v 17. patře. Více informací zde.

6. DRN

V proluce na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice vyrostla v letech 2012 až 2017 budova DRN, která, jak její název napovídá, je celá obrostlá zelení. Přijďte si prohlédnout kontroverzní stavbu, která se otevřela na konci loňského roku.  Uvidíte mimo jiné suterén, střechu i historické prostory. Více informací zde.

7. Expo 58

Kromě stého výročí Československa si letos připomínáme i šedesát let od světové výstavy Expo v Bruselu. Cenu za nejlepší pavilon tehdy získala moderní československá budova, která nyní zdobí pražskou Letnou. Během Open House do ní můžete nahlédnout a dozvědět se něco o její historii. Čeká vás i výhled na panorama Prahy. Více informací zde.

8. Invalidovna

Významná barokní budova v Karlíně, kde se točily slavné scény z léčebny pro choromyslné Formanova Amadea, se teprve v roce 2017 dočkala statutu národní kulturní památky. Národní památkový ústav nyní plánuje její zpřístupnění veřejnosti, zájemci však Invalidovnu mohou navštívit již v rámci festivalu, kdy se uskuteční komentovaná prohlídka s architektem Zdeňkem Lukešem. Více informací zde.

9. Areál Podkovářská

Ve zrekonstruovaném areálu Podkovářská ve Vysočanech si lze zahrát basketbal na střeše. Přesvědčit se o tom můžete v sobotu i v neděli, kdy si kromě terasy můžete prohlédnout i další prostory bývalého průmyslového areálu, který po renovaci získal Grand Prix Národní cenu za architekturu 2010. Více informací zde.

10. Ďáblický hřbitov

Rozsáhlý hřbitov v kubistickém slohu naleznete na rozhraní Kobylis a Ďáblic. Během druhé světové války sloužil jako hromadné pohřebiště odbojářů a parašutistů, později sem byly umístěny ostatky nacistů a nakonec v 50. letech politických vězňů. V sobotu se zde můžete zúčastnit komentované prohlídky areálem s architektem Filipem Ditrichem a bývalým ředitelem pražských hřbitovů Martinem Červeným. Více informací zde.

Foto: archiv Open House

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!