To nejlepší z historie i současnosti české divadelní fotografie představuje výstava v Obecním domě

To nejlepší z historie i současnosti české divadelní fotografie představuje výstava v Obecním domě

Obecní dům od 10. května představuje výstavu Česká divadelní fotografie 1859–2017, která dokumentuje magický svět divadla očima minulých i současných fotografů.

nehodnoceno
Líbí? Pošlete to dál...

Komentovaná prohlídka a vernisáž k výstavě Česká divadelní fotografie 1859-2017 v Obecním domě.Komentovaná prohlídka a vernisáž k výstavě Česká divadelní fotografie 1859-2017 v Obecním domě.

Výstava je rozčleněna na dvě části – historickou a současnou divadelní fotografii. Historická půlka výstavy prezentuje divadelní fotografii z toho nejširšího pojetí. Nalezneme zde například nejstarší divadelní portrét či první fotografii z divadelní inscenace. Kromě toho jsou zde k vidění také snímky nabízející neotřelé pohledy do zákulisí i na architekturu divadelních budov. Společně s těmito exponáty kurátoři prezentují třeba také historické fotografické aparáty či první divadelní malové portréty, které předcházely portrétní fotografii, jak ji známe dnes.

Zajímavě členěný prostor kombinuje tematické a chronologické rozdělení expozice. V dřevěné chodbě umístěné uprostřed místnosti se kromě zajímavých exponátů nacházejí také interaktivní prvky. Děti i dospělí se zde díky virtuální realitě mohou projít po jevišti Národního divadla, vytvořit si vlastní divadelní plakát či si zkusit ovlivnit atmosféru na jevišti. 

„Výstava je vyvrcholením dlouholeté a intenzivní práce, které se Institut umění – Divadelní ústav v oblasti dokumentace divadelní fotografie věnuje,“ říká ředitelka institutu Pavla Petrová a dodává: „Musím poděkovat také našemu spolupořadateli Národnímu muzeu i řadě dalších institucí a soukromých sběratelů, bez nichž bychom takového rozsahu a kvality výstavy nemohli dosáhnout."

Současná fotografie je zastoupena přehlídkou soutěžních snímků profesionálních i amatérských fotografů či studentů fotografických a uměleckých oborů. Do soutěže Přehlídka divadelní fotografie se přihlásilo 121 tvůrců s 1 348 fotografiemi, které vznikly mezi lety 2015 až 2017. V rámci slavnostní vernisáže byli oznámeni laureáti tří soutěžních kategorií: Profesionální (Inscenace a Portrét v roli) a Studentské (Volná tvorba s divadelní tematikou). Oceněnými fotografy na prvních pozicích jsou Jakub Hrab, Adéla Vosičková a Jiří Drbohlav, druhé ceny patří Viktorovi Kronbauerovi, Petrovi Neubertovi a Vladimírovi Ludvíkovi, pomyslný bronz získalo dílo Patrika Boreckého, Radovana Šťastného a Libora Galii a zvláštní Cenu CZECH PHOTO převzal Tomáš Lelek.

Výstava potrvá až do 24. června a nabízí také bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Společně s výstavou vyšla také odborná stejnojmenná publikace mapující fenomén české divadelní fotografie. 

Další náhodné fotky z galerie...

Komentovaná prohlídka a vernisáž k výstavě Česká divadelní fotografie 1859-2017 v Obecním domě.Komentovaná prohlídka a vernisáž k výstavě Česká divadelní fotografie 1859-2017 v Obecním domě. Komentovaná prohlídka a vernisáž k výstavě Česká divadelní fotografie 1859-2017 v Obecním domě.Komentovaná prohlídka a vernisáž k výstavě Česká divadelní fotografie 1859-2017 v Obecním domě.

|

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...