Nejnovější články » Umění

Významné příběhy Univerzity Karlovy za posledních sto let připomene pražské Karolinum

10.5.2018,

Který profesor sepsal první verzi československé ústavy nebo jaký suvenýr si přivezl Robert Záruba z olympiády v Naganu? Nejen to se dozvíte na nové výstavě Univerzita a republika, kterou do 1. září hostí Karolinum v centru Prahy. Každý ze zdejší stovky exponátů bude reprezentovat jeden rok z období let 1918 až 2018.

Výstava se věnuje slavným i méně známým příběhům z dějin vědy a vzdělávání na Univerzitě Karlově (UK), ale i politiky a každodennosti. Návštěvníci se tak dozví, kteří dva absolventi se setkali na jedné bankovce nebo jak vznikla výroba náhradních kovových kloubů v Poldi Kladno.

Mezi nejvzácnější exponáty patří Nobelova cena pražských absolventů Gerty a Carla Coriových z roku 1947, nádoba z hrobky vezíra Ptahšepsese, kterou objevili českoslovenští egyptologové v roce 1958, Nobelova cena Jaroslava Heyrovského z roku 1959, aktovka Jana Palacha z roku 1969, žezlo Fakulty humanitních studií vyrobené v roce 2000 či Templetonova cena profesora Tomáše Halíka z roku 2013.

Posmrtná maska T. G. Masaryka. Foto: archiv UK

Návštěvníci si budou moci prohlédnout také posmrtnou masku T. G. Masaryka z roku 1937, pamětní knihu z roku 1990, do níž se po promoci na čestného doktora filozofie podepsal Václav Havel, nebo vakcinační injektor z roku 1979, díky němuž přispěl Zdeněk Ježek k vymýcení pravých neštovic v Somálsku.

Který předmět bude reprezentovat letošní rok, to rozhodnou svými návrhy sami návštěvníci. Do prozatím prázdné vitríny bude exponát k vidění během posledních dvou týdnů konání výstavy.

Foto: Aktovka Jana Palacha. Zdroj: archiv UK