Významné příběhy Univerzity Karlovy za posledních sto let připomene pražské Karolinum

Významné příběhy Univerzity Karlovy za posledních sto let připomene pražské Karolinum 

Který profesor sepsal první verzi československé ústavy nebo jaký suvenýr si přivezl Robert Záruba z olympiády v Naganu? Nejen to se dozvíte na nové výstavě Univerzita a republika, kterou do 1. září hostí Karolinum v centru Prahy. Každý ze zdejší stovky exponátů bude reprezentovat jeden rok z období let 1918 až 2018.

Výstava se věnuje slavným i méně známým příběhům z dějin vědy a vzdělávání na Univerzitě Karlově (UK), ale i politiky a každodennosti. Návštěvníci se tak dozví, kteří dva absolventi se setkali na jedné bankovce nebo jak vznikla výroba náhradních kovových kloubů v Poldi Kladno.

Mezi nejvzácnější exponáty patří Nobelova cena pražských absolventů Gerty a Carla Coriových z roku 1947, nádoba z hrobky vezíra Ptahšepsese, kterou objevili českoslovenští egyptologové v roce 1958, Nobelova cena Jaroslava Heyrovského z roku 1959, aktovka Jana Palacha z roku 1969, žezlo Fakulty humanitních studií vyrobené v roce 2000 či Templetonova cena profesora Tomáše Halíka z roku 2013.

Posmrtná maska T. G. Masaryka. Foto: archiv UK

Návštěvníci si budou moci prohlédnout také posmrtnou masku T. G. Masaryka z roku 1937, pamětní knihu z roku 1990, do níž se po promoci na čestného doktora filozofie podepsal Václav Havel, nebo vakcinační injektor z roku 1979, díky němuž přispěl Zdeněk Ježek k vymýcení pravých neštovic v Somálsku.

Který předmět bude reprezentovat letošní rok, to rozhodnou svými návrhy sami návštěvníci. Do prozatím prázdné vitríny bude exponát k vidění během posledních dvou týdnů konání výstavy.

Foto: Aktovka Jana Palacha. Zdroj: archiv UK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Karolinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!