Československé státní symboly prezentuje výstava na Pražském hradě

Československé státní symboly prezentuje výstava na Pražském hradě 

Originály všech československých i českých ústav nebo sako Jana Kubiše, které měl na sobě při atentátu na Reinharda Heydricha. Nejen to spatří návštěvníci Jízdárny Pražského hradu na výstavě Doteky státnosti, která bude otevřena do konce letošního října.

V rámci výstavního projektu Založeno 1918 se v areálu Pražského hradu otevřela další ze série výstav připomínajících sté výročí vzniku Československa. Výstava Doteky státnosti je výjimečná soustředěním téměř tisíce unikátních exponátů na jedno místo. Její osu tvoří příběhy vystavených předmětů, z nichž některé byly v minulosti zneužity, za jiné zase naši předci museli položit život.

Návštěvníci spatří třeba kolekci dekorací Řádu Bílého lva včetně nerealizovaných návrhů, nepřijaté návrhy státní symboliky z let 1918, 1919 i 1993, originály všech ústav Československé a České republiky, bombu Jana Kubiše, kterou použil při atentátu na Reinharda Heydricha, či dopisy Milady Horákové z vězení.

Návrh státní symboliky z roku 1919. Foto: Vojenský historický ústav

Součástí výstavy je i klenotnice, v níž budou k vidění nejvyšší státní vyznamenání udělovaná za uplynulých sto let a také unikátní archiválie, které se vážou k přelomovým okamžikům našich novodobých dějin a které se budou pravidelně obměňovat.

Poslední výstava projektu Založeno 1918, která odstartuje na Pražském hradě 28. června, se bude věnovat stému výročí Hradní stráže. Přístupná bude rovněž do 31. října, a to v Tereziánském křídle Starého královského paláce.

Foto: Vojenský historický ústav

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!