Festival Inverze chce přinést zvrat v ostravském literárním životě. Láká na Jáchyma Topola či Marka Šindelku

Festival Inverze chce přinést zvrat v ostravském literárním životě. Láká na Jáchyma Topola či Marka Šindelku 

V ostravském dole Hlubina proběhne první ročník literárního festivalu Inverze, který od 11. do 13. května nabídne program plný literárních a scénických čtení, workshopů, přednášek či besed s básníky, prozaiky, blogery i marketingovými experty a dalšími lidmi pracujícími se slovem a písmem.

Třídenní festival Inverze, který proběhne už tento květnový víkend, zve návštěvníky na bohatý literárně zaměřený program, během kterého se představí více než 50 hostů. Na literárním pódiu se vystřídají autoři, jako je Jáchym Topol, Petr Hruška, Irena Dousková, Mirka Ábelová či Marek Šindelka. Kromě autorských čtení jsou součástí programu také divadelní představení. Zatímco v sobotu se podíváme na Statické divadlo, neděle se ponese v duchu improvizace se čtyřčlennou ostravskou improvizační skupinou Impéčko.

Ačkoliv festival Inverze nese přízvisko literární, program překračuje hranice literatury a poukazuje na multižánrovou atraktivitu literatury. Dramaturgové festivalu tak upozorňují na rozličné možnosti jejího uchopení. „V naší dramaturgii se zaměřujeme i na moderní literární směry a na to, jakou proměnou literatura prochází v dnešní digitální době. Je to přirozený vývoj a my se ho snažíme zaznamenat. Literatura je široký pojem, už dávno si pod ním nepředstavíme jen klasický román nebo poezii. To slovo zaštiťuje celou řadu dalších žánrů, podžánrů a jejich forem. Na Inverzi si v nich lidé budou moci udělat pořádek. Máme tam od každého trochu,“ řekl pro internetový deník Ostravan.cz jeden z pořadatelů Jan Dvořák.

Hlavním tématem festivalu tedy zůstává literatura, nicméně vedle autorských a scénických čtení, přednášek a workshopů organizátoři lákají také na zajímavý filmový a hudební program. Už v pátek bude festival zahájen promítáním snímku Psí ostrov, Trumbo či italsko-belgickým životopisným filmem Nico, 1988. V sobotu program nabídne film Bohémský život či Bratři Lumiérové. V neděli pak návštěvníci mohou zhlédnout psychologický thriller Matka!. Před každým filmovým promítáním se chopí slova dramaturgové festivalu a zasvětí diváky nejen do filmového příběhu, ale zejména do kontextu a spojení s literaturou.

V rámci hudebního programu organizátoři připravili několik večerních koncertů českých i zahraničních interpretů. Páteční večer svou nemainstreamovou elektrickou hudbou zahájí ostravská crew Audio_Video_Bass (AVB), kterou poté vystřídá mladá polská umělkyně Erith, v jejíž hudbě se snoubí prvky elektropopu, psychedelie, hippie, dream popu, asijských melodií a především elektroniky. Večer završí koncert olomouckého producenta Françoise Svalise. V sobotu přijede brněnská formace nejoriginálnějších českých kytarových eklektiků Acute Dose. Pokud patříte spíše mezi příznivce rapu, tak si nenechte ujít sobotní koncert jednoho z členů labelu Tynikdy MC Gey.

Vrcholem sobotního programu pak bude exhibice slam poetry předních českých slamerů. Nebude chybět dvojnásobný mistr České republiky Rimmer nebo tvář českého slamu showbyznysu Anatol Svahilec. 

První ročník nejen literárního festivalu Inverze se uskuteční od 11. do 13. května v ostravském Provoze Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice. Vstupenka funguje jako třídenní akreditace a držiteli umožňuje účast na všech bodech programu. Lze ji zakoupit v online předprodeji za 450 Kč, na místě bude cena vstupenky 500 Kč. V prodeji je také akreditace pouze na sobotní program za 200 Kč. Děti do 12 let mají vstup zdarma. Více informací o programu na webu festivalu Inverze.

Foto: archiv festivalu Inverze

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Provoz Hlubina

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!