Anifilm 2018: Jak to dopadlo?

Anifilm 2018: Jak to dopadlo? 

Po šesti festivalových dnech, které byly až po okraj naplněny animací, skončila česká oslava mezinárodní animace Anifilm 2018. Jaký byl? Kdo si odnesl ceny z mezinárodní soutěže? A kdo z Čechů zazářil na Českém obzoru?

Nedělí 6. května skončil mezinárodní festival animovaného filmu v Třeboni Anifilm 2018, který od úterka nabízel kromě soutěžních filmů i tvorbu porotců, besedy s tvůrci, pohled na současnou animovanou televizní seriálovou tvorbu a doprovodné koncerty a výstavy. 

Na slavnostním zakončení v sobotu 5.5. byli vyhlášeni vítězové v soutěžních sekcích festivalu. Z Českého obzoru, nové národní soutěže, která má za úkol zviditelnit a ocenit české animátory, byl oceněn Vít Pancíř za svůj krátký film Chůze a běhy. Mezi českými studentskými filmy byl vyzdvihnut originálně vtipný kraťas z produkce FAMU WOO-HOO! Dávida Štumpfa o muži s koňskou hlavou. Nejlepší český animovaný videoklip je podle poroty Anifilmu Krosna Báry Polákové, kterou vytvořil japonský autor Kosuke Sugimoto. Dalším výhercem byly Mlsné medvědí příběhy: Hurá na borůvky! (Alexandra Májová a Kateřina Karhánková), které byly označeny za nejlepší český animovaný on-line a TV seriál a Jupí horký nápoj (Michal Žabka) - nejlepší česká animovaná zakázková tvorba.

V mezinárodní soutěži vyhrál cenu za nejlepší celovečerní animovaný film pro dospělé komický snímek Skončím prostě na ulici, příběh korejského učitele herectví prožívajícího krizi středního věku. Režisér Yong-sun Lee, který se osobně zúčastnil Anifilmu a vedl s diváky po promítáních diskuze, na tomto nízkorozpočtovém filmu pracoval téměř sám - jako režisér, scenárista, animátor i producent. Nejlepší celovečerní animák pro děti je Živitel irské režisérky Nory Twomey, dojemný příběh z afgánského Kábulu o dívce, které Tálibán zavře otce do vězení a ona se musí v chlapeckém převleku začít starat o rodinu.

Nejlepší krátký film Anifilmu 2018 je estonský Manivald, ve kterém režisérka Chintis Lundgren vykresluje příběh citlivého lišáka pianisty, který ve svých 33 letech stále bydlí u své matky. Do Anglie za Anou Mantzaris putuje cena za nejlepší studentský film - Dost, kterému porota dokázala vytknout jediné: byl až příliš krátký.

Nesmíme zapomenout ani na nejlepší videoklip The Shanghai Restoration Project: I Don’t Like the Comics You Drew čínského animátora Lei Lei a nejlepší abstraktní nebo nenarativní film Divizní artikulace (Max Hattler).

Poslední ocenění jsou z mezinárodní soutěže nezávislých počítačových her: hra GNOG za výtvarný počin a Chuchel za nejlepší hru pro děti.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!