Rozhovor s Robertem Jíchou o jeho chystaném koncertu

Rozhovor s Robertem Jíchou o jeho chystaném koncertu 

Muzikálový zpěvák a herec Robert Jícha z Brna, kterého můžete znát například z muzikálu Carmen, kde hraje po boku Lucie bílé, Papežka nebo Jesus Christ Superstar, chystá koncert k výročí dvacetiletého angažmá v Městském divadle Brno. Nejen o tomto koncertě jsme se s Robertem bavili.

Proč sis k oslavě svého dvacetiletého angažmá v Městském divadle Brno vybral zrovna Café Práh?

Já jsem v Café Práh zpíval už na svém 15letém výročí, tak proč si to nezopakovat i teď? Chtěl jsem koncert udělat v komorním duchu, pro opravdu ty nejvěrnější fanoušky a přátele. Omezená kapacita Café Práh mě drží na uzdě a pomáhá mi neřešit, zda bych vyprodal větší sál či nikoliv.

Na jaké písničky se mohou diváci těšit?

Měl by to být jakýsi průřez muzikály, které mě potkaly, zároveň však písně, které jsou blízké mému srdci, ke kterým mám nějaký vztah.

Bude tento koncert něčím jiný než ostatní koncerty?

Pochopitelně to bude opět originál, stejně jako každý jeden koncert, každé jedno představení. Jiný bude též spojením hostů, které jsem tentokrát pozval.

Pamatuješ si na svou první roli, kterou jsi dostal před dvaceti lety?

Jestli mi paměť dobře slouží (smích), tak je to člen company v muzikálu Radúz a Mahulena. První velkou rolí byl Arktis v muzikálu Babylon nebo Tony ve West Side Story s premiérou v německém Hamburku.

Dvacet let je poměrně dlouho, nikdy tě ani na chvilku nenapadlo, že změníš povolání?

(pobavený) Napadlo a mockrát. Myslím, že to asi každého. Nikdy jsem neměl pocit, že jsem se narodil, abych byl hercem nebo zpěvákem. Jenže nic jiného neumím (smích).

Která role a v kterém muzikálu byla pro tebe nejtěžší?

To je trochu záludná otázka. Někdy mám pocit, že ta nejtěžší role je ta, kterou právě zkouším, protože mi třeba neleze text do hlavy (to je ale spíš věkem, poznamenal). Když se na to podívám chronologicky, tak to bude zcela určitě každá cizojazyčná role (Tony ve West Side Story v německém Hamburku, Thénardier v Les Misérables ve švýcarském Wiltzu nebo Gerold v Papežce v německém Ingolstadtu). Z českých pak asi José v muzikálu Carmen, kterého jsem si musel na konkurzech opravdu vybojovat.

Jakou roli bys chtěl ještě dostat?

Jakoukoli roli v kvalitně napsané hře či muzikálu. Já už se z prvních milovníků přehrál do starších bratrů, poručníků, kamarádů a taťků, a je to hrozně fajn! Velmi mě ale láká divadlo pro dva herce. Toho bych se chtěl jednou dočkat.

Jak bys zhodnotil svých dvacet let v Městském divadle Brno?

Bylo to (a doufám, že ještě bude) úplně super. Angažmá jsem dostal ještě ve 3. ročníku na JAMU, takže jsem nemusel řešit, kam jít dál po škole. Dostával jsem krásné velké role, na kterých jsem se mohl vyhrát. Dočkal jsem se i spousty záskoků, převzetí role, vystupování na veřejnosti při reprezentování divadla, musel jsem se některé role naučit i ve dvou různých jazycích. Naučil jsem se, myslím, být docela pohotový, musím makat, zvládat spoustu věcí. A přitom si každé představení moc užívám a jsem rád, že diváky rozesmějeme nebo rozpláčeme, že se mnozí vrací i desetkrát a že jezdí třeba až z Prahy.

Mimo divadla se ještě věnuješ beneficím, můžeš nám o tom něco povědět?

Když jsem vyprodal svůj první koncert, uvědomil jsem si, že by bylo fajn uspořádat další, jehož výtěžek by šel na konto nějaké dobročinné organizace. Hledáním jsem se dostal k Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek, kterému jsem věrný už 10 let a kterému jsme spolu s mými kolegy a kamarády za tu dobu pomohli získat více než 3 miliony Kč. Jsem v kontaktu s pracovníky dětské onkologie v brněnské dětské nemocnici, sleduji, kam výtěžky z koncertů putují, snažíme se za pacienty a jejich rodiči na oddělení chodit a alespoň trochu je přivést na jiné myšlenky.

Máš možnost pozvat diváky na svůj koncert, jak bys je oslovil, aby přišli?

Tak nabízí se třeba poměrně originální: „Diváci, přijďte!!“.

Vstupenky můžete rezervovat na e-mailu: robertjicha@seznam.cz
Foto: archiv Roberta Jíchy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Café Práh

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!