Iva Janžurová chystá Veletoč v Divadle Kalich

Iva Janžurová chystá Veletoč v Divadle Kalich 

Herecká legenda Iva Janžurová přichází se svou autorskou komedií, napsanou na námět další oblíbené herečky Jany Paulové. Premiéry groteskní komedie Veletoč se dočkáme již ve středu 9. května v pražském Divadle Kalich. Režisérem hry je divadelník a výtvarník Šimon Caban.

Vedle autorky Ivy Janžurové v roli Helgy se v druhé hlavní roli Boženky můžeme těšit na Evu Holubovou. V dalších úlohách hrají Marian Roden alias Arnošt, Sabina Remundová jako Naďa a Aleš Bílík v alternaci s Přemyslem Pálkem v roli Olina. Kostýmy pocházejí z dílny návrhářky Simony Rybákové, scénu navrhl režisér Šimon Caban, hudbu složil David Solař.

Jak ale vlastně komedie Veletoč vznikla? "S Janou Paulovou jsme se při objevení té radosti, že se nám spolu dobře hraje v inscenaci Sbohem, zůstávám!, dohodly, že spolu napíšeme hru. Při přemýšlení o námětu si Jana vzpomněla na v podstatě anekdotu ze života, příběh, který se údajně skutečně stal, kdy jeden chlápek chtěl přistihnout svou ženu in flagranti, ale ta – co čert nechtěl – mu byla věrná, tak na ni vymyslel jistou lest. Tento námět se mi zalíbil, proto jsem začala psát, posílat Janě různé nápady a situace, ona je zpočátku připomínkovala, komentovala… Pracovala jsem na té hře asi rok a půl, Jana měla v merku už jinou inscenaci, a tak mě při přemýšlení o herecké partnerce napadla Evička Holubová, s níž jsme se kdysi šťastně potkaly na Kočičí hře v Divadle Na zábradlí a obrovsky jsme si rozuměly. Eva byla z nabídky na společnou práci naštěstí nadšená.” říká Iva Janžurová.

Zároveň dodává, že si pro sebe původně psala roli Boženky a k prohození představitelek dvou hlavních rolí došlo až z nápadu režiséra představení Šimona Cabana: "Na první zkoušce jsem začala číst svoji roli Boženy, načež mě Šimon přerušil: Čtěte svoji roli, tuhle hraje Eva. Já jsem ovšem Veletoč psala s opačným záměrem, dokonce jsem si repliky Helgy v duchu interpretovala Eviným způsobem a bavilo mě to. Eva souhlasila, že jí by prohození nevadilo. Tak jsem přímo na té první zkoušce po patnácti minutách vzdorování ustoupila, ale šíleně mi to zamotalo hlavu. Nicméně brzy jsem se přesvědčila, že jde o dobré rozhodnutí. Scény, které by pro mě jako Boženku byly ožehavé, Eva zvládá levou zadní."

A o čem nová česká divadelní komedie vypráví? Boženka a její bratr Arnošt byli až doteď idylickými sourozenci. Jejich rozdílné povahy tuto pospolitost a vzájemný respekt utužovaly už od dětství a také jejich rozdělení rolí bylo více než jasné - Boženka si, jako bojovný kapitán, uvykla udílet rozkazy a všemu nejlépe rozumět a Arnošt stál vždy na pozici poslušného a manipulovaného vojáčka.

Po pečlivém několikaletém výběru oženila Boženka před lety Arnošta s Helgou, která byla bohatá, s činžovní vilou, s klenoty a s drahocennými obrazy. To všechno jí ale spadlo do klína jako dědictví, takže není zocelena zkušenostmi rvát se o uspokojivou existenci. Naopak, bezstarostnost ji svedla ke svazku s Arnoštem, který rychle vyústil v stereotypně nudné soužití pod dennodenním velením Boženky. Jejich manželství je tak ve skutečnosti manželská trojka.

Ale začíná komedie a, zřejmě následkem nečekaných zvratů v pohybu těles sluneční soustavy, stereotyp se bude měnit! Nečekaným Veletočem se tahle partička octne pohromadě, propletená a zamotaná vzájemně neslučitelnými osobními snahami. Ale žádný strach - advokátní poradce a psychiatr jsou stále na telefonu!

Režisér Šimon Caban říká: "Myslím, že je vidět, že hru psala Iva pro sebe a pro své kolegy, na které se těší, jak si ji společně zahrají." A Iva Janžurová dodává: "Je to nesmírně napínavé. Na zkouškách jsem byla pořád ve střehu, jestli dodržujeme správné načasování a jestli je všechno vyřčeno přesně a výrazně. Kolikrát jsem své kolegy hlídala na úkor své postavy, takže jsem se občas zamyslela a zapomněla mluvit v té pravé chvíli. Navíc nezapomenu na ten údiv, když jsem se svěřila, jak nesnadno se učím text této hry. Podle kolegů jsem ho přece musela umět automaticky a bez učení, ale to není pravda. Stejně jako u jakékoli jiné inscenace jsem se musela učit své vlastní repliky - s údivem, co autor napsal. A musím nadšeně přiznat, že Eva Holubová svým entuziasmem pro moji hru mi byla největší oporou a jistotou. Její scény jsou tak bujaře krásně komické, že se v zákulisí ohýbám smíchy a málem opožděně nastoupím na jeviště."

"Když jsem si četl text jejího Veletoče, uvědomil jsem si, že mě nenásilně vrací ke zlaté éře české komedie, kterou paní Iva jako herečka tak zásadním podílem spoluutvářela," shrnuje producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Premiéra autorské komedie Ivy Janžurové Veletoč se v Divadle Kalich koná 9. května 2018.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!