Tabuizovaný Teherán v českých kinech

Tabuizovaný Teherán v českých kinech60%

Režisér Ali Soozandeh přivezl na soutěžní sekci festivalu Anifilm hořký příběh ze současného Teheránu.

Hořký smotanec osudů obyvatel Teheránu nám dává náhlednout do těžkého života plného bezpráví, předsudků a neštěstí lidí z jednoho šedého paneláku. Sledujeme prostitutku s němým synem a drogově závislým manželem, který je zavřený ve vězení, ale bez jehož souhlasu se s ním nemůže jeho žena rozvést. Těhotnou dívku, která by chtěla pracovat, ale k tomu by potřebovala potvrzení od svého muže, který se obává, že by práce měla negativní vliv na dítě. Neúspěšného hudebníka, který na diskotéce připraví dívku o panenství, což se ukáže být větším problémem, než by se mohlo zdát.

Celé je to ještě mnohem vrstevnatější a složitější a dočkáme se spousty dějových zvratů, ale mně bylo líto, že jsme se spíše nezaměřili pouze na jednu z větví. Takhle nedostáváme jako diváci šanci se pořádně do žádného z příběhu vcítit.

Film je díky tomu nejsilnější v momentech, kdy se v něm moc děje neděje a před očima se nám míhají různé teheránské reálie: ničení satelitů, stvůrné hlášení rozhlasů, televizní proroky, třídní rozdíly, veřejné popravy nebo všudy přítomnou byrokracii často postavenou proti ženám.

Teheránská tabu jsou vytvořena technikou rotoskopie. Z těžko stravitelného realistického filmu (jakým Teheránská tabu jistě byly jako hraný film) se stává vizuálně působivý hořký "komiks" ze současného Teheránu. Celková deprese filmu je navíc nabourávána oněmi smutně vtipnými bizarnostmi, ze kterých zůstává úsměv na rtech a mráz v zádech.

Teheránská tabu již koupila distribuční společnost Aerofilms, která je do českých kin přinese v červnu.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Teheránská tabu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!