Další ročník Helicopter Show a Rally Show se uskuteční již příští víkend

Další ročník Helicopter Show a Rally Show se uskuteční již příští víkend 

Nejlepší jezdci i nejzkušenější piloti předvedou své umění již 11. a 12. května 2018 na letišti v Hradci Králové v rámci nejrozsáhlejší letecké a motoristické show v České republice. Těšit se můžeme i na mnoho novinek.

Již v pátek 11. května je tradičně připraven program Helicopter Show pro odbornou veřejnost a pro školy. „Profesionálové z řad složek IZS budou diskutovat nad tématy spojenými s leteckou záchrannou službou. Chybět nebude ani praktický výcvik leteckých záchranářů a složek IZS při záchraně osob z železničních vozidel (vagónů) v nepřístupném terénu na nádraží v Předměřicích nad Labem. V dopoledních hodinách budou odborní pracovníci školit děti v oblasti prevence, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace. Hasiči a piloti vrtulníku navíc ukážou, jak to funguje při jejich zásahu," říká za organizátora Helicopter Show Daniel Tuček.

Hlavní letový program Helicopter Show pro širokou veřejnost však vypukne v sobotu 12. května ve 13:00, předskokani se na nebi ukáží již ve 12:00. Naopak Rally Show naladí návštěvníky hned od rána, stejně jako bohatý doprovodní program, který startuje již v 9.00. Návštěvníci uvidí ukázky činnosti hasičů, policistů, zdravotníků, kynologů a mnoha dalších. Také zásah všech složek IZS společně s vrtulníky u simulované hromadné nehody je každoročně velmi oblíbený, proto se na něj diváci mohou těšit i v letošním roce. Hlavní programy obou akcí na sebe budou navazovat. 

Na své si opět přijdou i rodiny s dětmi. Pro nejmenší diváky bude připraveno mnoho soutěží a přesun mezi aktivitami jim zpříjemní turistický vláček. V průběhu celého dne, s výjimkou hlavního letového programu, budou probíhat vyhlídkové lety na vrtulnících, návštěvníci se mohou těšit i na autogramiádu pilotů a motocyklového závodníka. Statickou ukázku vrtulníků doplní luxusní a sportovní vozy jako Ferrari, Porsche, Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO a mnoho dalších. Návštěvníci si prohlédnou i formuli BMW, která ve své době stála například u jezdeckých začátků několikanásobného mistra světa Sebastiana Vettla, Nico Rosberga a mnoha dalších jezdců. Díky spolupráci s Friends Fest na Helicopter Show objevíte kousek Ameriky a kouzlo veteránů i nejnovějšího modelu Mustang.

Pověstné třešničky na dortu v barvách Red Bullu přichystali organizátoři rovnou tři. Nebe rozzáří vystoupení akrobatického pilota Martina Šonky s letounem Extra 300 SR, který hájí české barvy ve světové sérii Red Bull Air Race a také jeho konkurenta z této série Petra Kopfsteina se strojem Extra 330SC. Dalším zástupcem hájícím barvy Red Bull bude jediný letu schopný a registrovaný vrtulník Bristol 171 Sycamore na světě, který předvede Siegfried „Blacky“ Schwarz. Německé letectvo 1st Squadron Naval Airwings navíc nabídne návštěvníkům možnost prohlédnout si i kabinu vrtulníku Westland SeaKing MK 41.

Diváci se mohou těšit také na vystoupení letounů Piper PA18 Super Cub, Swift, nebo Zlín 326. Svou účast potvrdila také armáda, která přiletí s vrtulníky Mi171Š, W3A Sokol a poprvé i Mi-24. Vrtulníky Mi-2 a Mi-17 se bude prezentovat společnost LOM Praha, která dorazí i s letounem L-39. Opět zde budou zastoupeni výrobci jako Airbus Helicopters, Enstrom, Sikorsky, Robinson, Bell Helicopters, Pilatus, Beechcraft, Mil nebo Cirrus," dodává Daniel Tuček.  

Rally Show opět otevře autodrom CzechRing pro závodní speciály a již tradičně přivítá nejlepší české teamy rally. Okruhové speciály a divácky atraktivní drifty i sportovní vozy využijí polygon. Tato kombinace umožní start většímu počtu aut a pro diváky paralelní sledování obou tratí. Zajímavosti z motoristické sportovní show prozrazuje organizátor Karel Pohner: „Letošní ročník Rally Show představí poprvé v ČR monopost Formule 1 stáj Red Bull, tuto statickou ukázku F1 doplní mnoho historických sportovních a závodních speciálů. Další z novinek 2018 budou lety freestyle motokrosaře Petra Piláta, který bude létat ve výšce 12 metrů nad závodní dráhou a projíždějícími vozy. Na Autosalon Show okouzlí diváky novinky světových automobilek."

Návštěvníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet jízdu ve většině závodních speciálů na rally duálním okruhu se skokem přes most, v okruhových speciálech, driftech nebo sami řídit driftovací speciál. Dětské závodní stroje vybavené bezpečnostními prvky si otestují i nejmenší závodníci. Jsou připraveny motokáry, dětské buginy a čtyřkolky. Ti odvážnější se svými rodiči pocítí, jaké to je, převrátit se s autem na střechu, narazit do zdi nebo řídit formuli 1 na simulátorech. Děti mohou také bagrovat, řídit RC modely nebo skákat v legendárním skákacím autě VW brouk. Tatínkové si vyzkouší elektrická kola a jízdní vlastnosti nových sportovních automobilů z široké nabídky autosalonů.        

Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!