Výstava v Obecním domě představí českou divadelní fotografii od poloviny 19. století

Výstava v Obecním domě představí českou divadelní fotografii od poloviny 19. století 

Portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací renomovaných velkých i studiových scén a také divadelních budov a jejich zákulisí nabídne od 10. května výstava Česká divadelní fotografie 1859-2017, která bude v Obecním domě v Praze otevřena do 24. června.

První velká souhrnná výstava fotografií z divadelního prostředí Česká divadelní fotografie 1859-2017 představí legendy scénické fotky jako je František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola či Jaroslav Krejčí. Své zastoupení zde bude mít také slavný fotografický Ateliér Langhans, jehož zakladatel Jan Nepomuk Langhans se řadí mezi průkopníky portrétní fotografie své doby. Nebyl inovativní jen při své práci, ale také v oblasti reklamy a grafiky. Expozice provede návštěvníky historií českého divadla od počátku vzniku fotografie až po současnost a nabídne nejen portréty hereckých hvězd. Lidé skrze fotografie mohou nahlédnout do divadelních budov a jejich zákulisí či si prohlédnout inscenace renomovaných velkých i studiových scén.

Expozice se však zaměřuje na celou řadu dalších aspektů historie fotografií českého divadla. Část se věnuje například srovnání historických a současných propagačních fotografií a materiálů divadel. Najdeme zde i dokumentaci důležitých momentů našich dějin, ve kterých divadelníci sehráli významnou roli. Atmosféru dokreslí pak exponáty fotografické techniky.

Počátky divadelní fotografie sahají až do poloviny 19. století, kdy vznikaly první divadelní portréty. Mezi nejčastější návštěvníky fotografických ateliérů totiž v tehdejší době patřili právě herci. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o úplně nejstarší dochovaný snímek z roku 1859. Jedná se o portrét herečky Mikulášského divadla Floriany Jaich vzniklá v Ateliéru Schwestka. Kromě již zmiňovaného Ateliéru Langhans bude na výstavě zastoupen také Ateliér Hynek Fiedler. Řada exponátů pochází také ze sběratelského alba pražského antikváře Karla Zinky.

Portrétní fotografie Anny Sedláčkové. Foto: Atelier Langhans, 1921, Archiv Atelieru Langhans. Foto Archiv© NADACE LANGHANS PRAHA.

Pořadatelé výstavy se také snaží zdokumentovat divadelní architekturu. Díky těmto historickým fotografiím se zachovala podoba budov, které dnes už neexistují, nebo prošly zásadní proměnou. Zavzpomínáme tak na dnes už neexistující Novoměstské divadlo v Praze, Staré divadlo na Veveří v Brně nebo na zbořené Staré divadlo v Plzni. Mnoho snímků také zachycuje momenty ze samotné stavby, včetně pokládání základních kamenů.

Současné tvorbě se věnuje samostatná sekce, ve které se představí výsledky fotografické soutěže pro profesionály a studenty, do níž se zapojilo před sto dvacet profesionálních i amatérských fotografů. Přehlídka současné divadelní fotografie probíhá v Česku poprvé. Do výstavního sálu pak z celkového množství 1 348 snímků vybrala odborná porota sto padesát nejlepších snímků od čtyřiceti autorů.

Výstava však také otevře dveře do divadelního zákulisí, ředitelských kanceláří či hereckých šaten. Divadelníci se vždy podíleli na významných historických událostech, proto je výstava realizovaná v rámci oslav 100. výročí založení Československa. Některé snímky tedy zachycují a dokumentují důležité události naší historie, jako například německou okupaci, sametovou revoluci či konec první světové války, pohledem divadla a jejich členů. Doprovodný program nabídne nejrůznější workshopy, semináře, přednášky, komentované prohlídky či fotografický ateliér Vandy Hybnerové. 

Foto: Jaroslav Krejčí, 1960, Fotografický fond IDU

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!