První světová válka měla i pozitivní důsledky, připomíná výstava na Špilberku

První světová válka měla i pozitivní důsledky, připomíná výstava na Špilberku 

Osudový rok 1918 zasazuje do širšího kontextu nová výstava s podtitulem Co nám válka dala a vzala, kterou otevřel brněnský hrad Špilberk. Kromě válečných uniforem, replik zbraní a dobové módy si návštěvníci mohou prohlédnout třeba repliku sochy německého rytíře Wehrmanna, kterou poničili čeští vlastenci na samém konci války. Výstava bude k vidění do konce letošního roku.

Výstavou s názvem Rok 1918 – Co nám válka dala a vzala oslaví Muzeum města Brna sídlící na hradě Špilberk sté výročí založení republiky. Úvod expozice evokuje hrůzy války – k vidění jsou zbraně, přilby i protetické náhrady. „Poprvé se tehdy používaly automatické zbraně, máme tu například i těžké kulomety. Válčilo se v zákopech. Ukazujeme různé typy ručních granátů, plynové masky nebo přilby, které už skutečně chránily hlavu a nebyly jen na okrasu jako dřív,“ uvedl kurátor výstavy Radim Dufek.

Návštěvníci budou moci usednout na stoletou lavičku a v uniformě se vyfotit s vojáky ze Špilberku. Ti odvážnější mohou vyzkoušet repliky zbraní, se kterými se za války bojovalo. Výstava dokáže, že první světová válka měla i pozitivní důsledky, a to především technologický rozmach. Některé tehdejší vynálezy vydržely dodnes – jmenovitě například náramkové hodinky nebo hygienické vložky. Válka také překreslila mapy – rozpadla se evropská impéria a vznikly nové republiky, včetně naší.

Z výstavy Rok 1918 – Co nám válka dala a vzala. Foto: archiv Muzea města Brna

Zájemci se také dozvědí, co všechno vojáci na frontách prožili a jaký osud je čekal v nové vlasti. Ne každý přitom bojoval právě za ni. Výstava připomíná, že většina vojáků z českých zemí bojovala na straně Rakouska-Uherska a že pouze malá část z nich byla v legiích. Legionáři také nezůstali opomenuti – lidé se seznámí s jejich uniformami či výstrojí a na mapě zjistí, kudy po světě československé legie putovaly až do vlasti.

Výstava také přiblíží brněnské události z konce války, kdy na náměstí Svobody mimo jiné poškodili vlastenci sochu Wehrmanna. „Do dřevěné sochy rytíře v plné zbroji mohli během války lidé zatlouct zakoupený hřebík a podpořit tak vdovy a sirotky po padlých vojácích. Wehrmann měl oslavovat hrdinství rakousko-uherských vojsk, pro českou veřejnost byl ale nenáviděným symbolem monarchie a němectví,“ vysvětlil Dufek. Návštěvníci Wehrmanna uvidí coby repliku s uraženou částí hlavy a zavěšenou vyhláškou Národního výboru – tedy tak, jak vypadal při vyhlašování Československa.

Návštěvníci na výstavě najdou i připomínku sokolských hlídek či medailony různých osobností, např. válečného chirurga, našeho posledního císaře Karla I. nebo prvorepublikového architekta Ernsta Wiesnera, který za války sloužil v armádě. V samém závěru výstavy návštěvníky čeká módní salon z 20. let

Foto: archiv Muzea města Brna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrad Špilberk nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Špilberk

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!