Květnové výstavy ve středních Čechách: virtuální vnímání času i osudové roky Československa

Květnové výstavy ve středních Čechách: virtuální vnímání času i osudové roky Československa 

Vnímání času v tvorbě umělců Daniela Hanzlíka a Pavla Mrkuse, nejzásadnější okamžiky československé historie nebo díla Jana Zrzavého i Augusta Rodina – to vše můžete během května zhlédnout na výstavách ve Středočeském kraji.

1. Mezníky v československé historii

Nejdůležitější okamžiky v historii Československa v letech 1918 až 1989 si můžete připomenout na výstavě v Městské výstavní síni v Benešově. Zaměřuje se především na vznik samostatné republiky, období tzv. druhé republiky, atentát na Reinharda Heydricha roku 1942, rok vítězství 1945, komunistický puč v roce 1948, pražské jaro v roce 1968 a následně i sametovou revoluci roku 1989. Výstava bude přístupná od 1. do 19. května. Více informací zde.

2. Expresivní obrazy české malířky

V Galerii Františka Drtikola v Příbrami vás čeká výstava obrazů z let 1973 až 2017 od známé dobříšské malířky Anny Vančátové, která se svým stylem řadí k expresivní linii postmoderny. Svým způsobem patří i do linie české grotesky. Více informací zde.

3. Výročí narození Zdenky Braunerové

V letošním roce slaví Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy 160. výročí narození zdejší malířky Zdenky Braunerové výstavou. K vidění zde nejsou pouze její umělecká díla, ale i tvorba výtvarníků z okruhu autorky – návštěvníci spatří obrazy H. S. Pinkase, Františka Ženíška, Josefa Mařáka, Antonína Chitussiho, Františka Bílka, Joži Uprky, Miloše Jiránka nebo Jana Zrzavého. Do poloviny května si zde můžete prohlédnout i plastiku Kovový věk od Augusta Rodina. Více informací zde.

4. Hanzlík a Mrkus vidí čas

Na polaritě fyzického a virtuálního ve vztahu k vnímání času jsou založena díla Daniela Hanzlíka a Pavla Mrkuse, která do 27. května vystavuje Galerie GASK v Kutné Hoře. Jejich práce jsou převážně kombinací objektů, projekcí a prostorových instalací. Využívají uzavřené audiovizuální formáty, ale i principy vizualizace dat v reálném čase a interaktivitu. Více informací zde.

5. Móda z přelomu tisíciletí

Líbí se vám móda z konce 19. století a začátku 20. století? V tom případě byste si neměli nechat ujít výstavu Od turnýry k secesi v Dobrovických muzeích nedaleko Mladé Boleslavi. Kromě oděvů si můžete prohlédnout i módní doplňky a dobové hračky. Přijďte zjistit, v čem žily vaše praprababičky. Více informací zde.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!