Květnové výstavy v jižních Čechách: švédská architektura i tělesnost ve výtvarné fotografii

Květnové výstavy v jižních Čechách: švédská architektura i tělesnost ve výtvarné fotografii 

Galerie a muzea v Jihočeském kraji lákají na výstavu věnovanou švédskému ateliéru Tham & Videgård, výtvarným snímkům předních českých fotografů nebo umělecké reflexi postfaktické éry.

1. Progresivní švédský ateliér

Dům umění v Českých Budějovicích představuje tvorbu švédského ateliéru Tham & Videgård, který se vyznačuje citlivým přístupem ke každému architektonickému dílu, do jehož výstavby se zapojuje od prvotních návrhů až po dohled nad realizací. Mezi nejznámější projekty ateliéru patří Kalmarovo muzeum umění, muzeum Moderna Museet Malmö nebo „hotel ve stromech“ Mirrorcube. Výstava bude přístupná od 4. května. Více informací zde.

2. Plynutí času očima výtvarnice

Výřez z tvorby sochařky a malířky Josefíny Duškové vystavuje Galerie 140 v Táboře. Její díla reflektují pomíjivost bytí, sledují koloběh života se všemi zásadními momenty, lehkými i tíživými. Inspirací jsou pro autorku přírodní procesy, ve kterých hledá symbolické přesahy. V nejnovějších dílech se dotýká otázek vztahů, lidského směřování, určení či osudu. Při ukončení výstavy 25. května se v galerii můžete zúčastnit recitálu Jakuba Valeše a Josefa Okrouhlíka. Více informací zde.

3. Snímky divoké přírody

Jako krásnou a divokou vidí českou přírodu fotograf Jan Kopecký, jehož snímky si do 18. května můžete prohlédnout v českobudějovické Galerii Nahoře. Autorovi přináší pobyt v českých luzích a hájích na jednu stranu klid, současně mu však nabízí vzrušující zážitky z „lovu beze zbraní“ – každá fotografie pořízená během jeho toulek tak v sobě ukrývá svůj osobitý příběh. Více informací zde.

4. Tělesnost v české fotografii

Tělesnost nejen v erotické a estetické rovině, ale také jako reflexi partnerských a sociálních problémů prezentuje výstava Tělo jako znak, kterou hostí Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci do 20. května. Nabízí snímky předních českých výtvarných fotografů, kteří se sdružují v Asociaci profesionálních fotografů ČR. Více informací zde.

5. Reflexe doby postfaktické v umění

Figurální tvorba čtyř současných výtvarných umělců – Martina Gerboce, Martina Edera, Justina Mortimera a Attily Szücse – ukazuje, jak současný svět charakteristický globalizací a postfaktickou érou ztrácí hranice, které vystavující autoři překračují. Umění je navzdory tomu stále nadčasové. Výstavu s názvem Člověk člověku člověkem můžete navštívit ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Více informací zde.

Foto: Švédský "stromový hotel" Mirrorcube. Zdroj: treehotel.se

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!