Filmové rozhovory s významnými osobnostmi přináší projekt Voices of Meltingpot

Filmové rozhovory s významnými osobnostmi přináší projekt Voices of Meltingpot 

Osmnáct filmových zpovědí přinášejících unikátní vhled do vnitřního světa významných osobností, které se minulý rok zúčastnily mezinárodního fóra Meltingpot – to je projekt Voices of Meltingpot. Ten nyní nabízí všechny rozhovory ke zhlédnutí zdarma na svých oficiálních webových stránkách.

Autor série městských fantasy z Londýna Ben Aaronovitch, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí Karima Bennoune či Sugata Mitra, indický informatik a autor proslulého experimentu Hole-in-the-Wall. Ti a mnoho dalších významných osobností ze zahraničí i z České republiky se během Meltingpotu postavily před speciálně upravenou kameru, aby se nechaly vyzpovídat od reportéra Tomáše Etzlera a moderátorky Veroniky Poláčkové. Formou těchto rozhovorů se podělily o své osobní příběhy, myšlenky a zkušenosti.

„Projektem Voices of Meltingpot chceme zprostředkovat setkání s osobnostmi fóra i těm zájemcům, kteří se na jednotlivé diskuze nedostali nebo kteří nemohli do Ostravy přijet,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Meltingpotu Zlata Holušová, „chceme navždy uchovat inspiraci a energii, která z těchto významných a vlivných osobností u nás na fóru vyřazovala a kterou dokázali předat všem divákům na místě.“ Legendární popularizátor manželství Mark Gungor odhalí tajemství šťastného vztahu, Karl Ammann přiblíží, jaké je to žít s párem šimpanzů, a pohovoří o kritickém stavu africké divočiny. Jak vypadá válka v první linii, vysvětlí válečný zpravodaj New York Times Ben C. Solomon, a Karima Bennoune nabídne netradiční pohled na boj proti islámskému fundamentalismu.

K natáčení videí byla využita speciální nahrávací technika. „Chtěl jsem, aby diváci měli dojem, že osobnosti mluví přímo k nim. K tomu je nutný přímý oční kontakt. Ten by se ale při běžném způsobu natáčení vytratil, protože se zpovídaný člověk dívá na moderátorku a kamera ho snímá ze strany,“ vysvětlil režisér Robin Kašpařík, „řešení jsem našel v americké technologii, kterou vynalezl dokumentarista Errol Morris. Společně s francouzským kameramanem Nicolasem Bordierem jsme před kameru nainstalovali monitor a polopropustná zrcadla, takže zpovídané osobnosti nehleděly do objektivu kamery, ale místo něj viděly odraz monitoru s moderátorkou, která jim kladla otázky.“

Díky projektu Voices of Meltingpot si tak mohou inspirativní osobnosti poslechnout i ti, kteří se na fórum nedostali. Nebo ti, kterým na ně nezbyl čas. Meltingpot se totiž odehrává spolu s festivalem Colours of Ostrava, který má programových lákadel daleko více. Letos se Meltingpot odehraje již potřetí, a to od 18. do 21. červenceindustriálním areálu Dolních Vítkovic. Na osmi scénách nabídne 150 inspirativních řečníků z více než 25 zemí světa. Mezi potvrzenými hosty jsou třeba spisovatelka a aktivistka Scilla Elworthy, německý lékař a propagátor celostní medicíny Ruediger Dahlke i věhlasný britský fyzik Geoffrey West.

Videa s osmnácti vybranými hosty loňského Meltingpotu jsou již nyní k dispozici na oficiálních stránkách fóra.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!