Neznámý Dušan Jurkovič. Brněnská výstava se dostává pod kůži proslulého slovenského architekta

Neznámý Dušan Jurkovič. Brněnská výstava se dostává pod kůži proslulého slovenského architekta 

V Jurkovičově vile v brněnské čtvrti Žabovřesky se otevřela výstava pražského studia A1 architects s názvem V kůži Dušana Jurkoviče. Její autoři prezentují svůj introspekční pohled na život a dílo slovenského „kolegy“, který navrhl chaty v beskydských Pustevnách či lázeňskou kolonádu v Luhačovicích. Součástí výstavy je i zvuková instalace Jiřího Hradila z kapely Tata Bojs.

A1 architects zkoumá prostor Jurkovičovy vily – autoři se snažili odhalit doposud nezdůrazněné skutečnosti, které přibližují lidský rozměr Dušana Jurkoviče a dokládají modernost jeho myšlení a práce. Tato introspekce je motivována také 150. výročím narození Dušana Jurkoviče,“ uvedl kurátor výstavy Rostislav Koryčánek.

Prostřednictvím zdůraznění některých prvků poodhalí Jurkovičův vztah k lidovému umění, přírodě nebo sportu. Ne tolik známé je, že architekt si vilu v Žabovřeskách postavil i proto, že zde byla početná základna tělovýchovného spolku Sokol.

Součástí výstavy bude také zvuková instalace od Jiřího Hradila nazvaná Průchod hudbou, jež se skládá z prvků elektronické, folklórní a vážné hudby a tematicky vychází z hudby pro cameru obscuru. V každé místnosti bude návštěvníka doprovázet jiná melodie, která dohromady vytváří jednu skladbu – tu však návštěvník svým pohybem v domě slyší pokaždé trochu jinak. 

Studio A1 architects je známé např. pro realizaci pražského obchodu Botas 66 Gallery, za kterou autoři získali GRADND PRIX 2010 – zvláštní uznání v kategorii interiér, nebo domu nad bažinou v Rožnově pod Radhoštěm. První samostatné projekty členů ateliéru, který založili absolventi architektonického oboru na UMPRUM, spadají do roku 2003. Práce ateliéru je charakteristická mezioborovou komunikací a hledáním jedinečných řešení.

Foto: archiv Moravské galerie v Brně

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Moravská galerie v Brně -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!