Nové 2CD Krysaře je na světě! Obsahuje aktuální nastudování muzikálu v divadle Kalich i 20 let jeho historie

Nové 2CD Krysaře je na světě! Obsahuje aktuální nastudování muzikálu v divadle Kalich i 20 let jeho historie 

Dvojalbum Krysař 1996 – 2018 zahrnuje všechna tři česká nastudování kultovního muzikálu Daniela Landy. Na prvním disku vycházejí vůbec poprvé písně z aktuální inscenace Divadla Kalich, která se hraje od září 2017 před neustále vyprodaným hledištěm. Druhé CD obsahuje highlights z obou předchozích nastudování a připomíná tak i dřívější vynikající umělecké výkony.

Jeden z nejúspěšnějších domácích muzikálů z pera Daniela Landy, volně inspirovaný novelou Viktora Dyka, se hrál více než tisíckrát, a to nejen v Čechách, ale i na Slovensku a v Rakousku. Premiéra se uskutečnila v listopadu 1996 v divadle Ta Fantastika v hlavní roli s Danielem Landou (Krysař) a Lucií Bílou (Agnes), Josefem Vojtkem (Štěpán), Janem Apolenářem či Vladimírem Javorským (oba Osud).

Druhé nastudování připravilo Divadlo Kalich v roce 2002. Nově se v muzikálu objevili například Petr Kolář, Petra Janů, Bohouš Josef nebo bratři Richard a Vladimír Tesaříkovi. Současné nastudování s novým hereckým obsazením, výpravou i choreografií vrátilo muzikál Krysař na jeviště Divadla Kalich v září 2017. V titulní roli můžeme vidět Přemysla Pálka, v dalších rolích hrají například Robert Jašków, David Suchařípa, Marie Křížová, Kateřina Bohatová, Alžbeta Bartošová, Martin Zounar, Milan Peroutka či Roman Tomeš. Dnes má na svém kontě již 50 odehraných repríz.

Fotografie ze křtu nového 2CD Krysař

Režisérkou všech verzí byla Mirjam Landa, která muzikál také přeložila do němčiny. „Od naší první inscenace z roku 1996 Krysař zásadně vyrostl, je to docela jiné představení, než bylo to původní. A vyjadřuje se k dnešku možná ještě naléhavěji a aktuálněji než před lety. Jeho téma je stále velmi živé. Svět se neustále mění, ale lidské charaktery zůstávají pořád stejné," říká Mirjam Landa.

Všechna tři nastudování doprovodily nahrávky. První dvojalbum z roku 1996 patří k nejprodávanějším českým muzikálovým nahrávkám všech dob. CD s výběrem skladeb vyšlo k inscenaci v Divadle Kalich z roku 2002. U příležitosti loňské premiéry byla vydána vinylová deska, připomínající 20 let od původního uvedení Krysaře. Vešel se na ni průřez písněmi i pěveckým obsazením, jako bonus je přidána skladba Krysařova zpověď v podání nejnovějšího představitele titulní role Přemysla Pálka.

Fotografie ze křtu nového 2CD Krysař

Aktuální inscenace Krysaře se dočkala respektu u kritiky a stala se velkým diváckým hitem. Už před premiérou byla vyprodána více než na půl roku dopředu a stejný náskok si muzikál udržuje stále i po pěti desítkách odehraných představení. „V současné době doprodáváme vstupenky na konec roku 2018. Věděli jsme, že pracujeme na legendě, kterou ohromná fanouškovská obec zná zpaměti slovo od slova, tón od tónu. A dnes už můžu s klidem konstatovat, že jsme společnými silami připravili velice vyzrálé, energií nabité představení se skutečně silnými hereckými, pěveckými i tanečními výkony. Rád bych všem kolegům poděkoval za to velké množství práce, kterou na Krysaři nechávají. Jsem rád, že Divadlo Kalich opět dostálo své pověsti scény, na jejímž jevišti vznikají výjimečné muzikálové inscenace," bilancuje po první padesátce repríz producent Michal Kocourek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!