Kůži v podání trojice současných umělců představuje pražská DSC Gallery

Kůži v podání trojice současných umělců představuje pražská DSC Gallery 

Skupinovou výstavu Skin českého malíře Josefa Bolfa, slovenského autora Martina Gerboce a v Budapešti tvořícího Alexandera Tineie spojuje motiv kůže, který každý z nich zpracoval odlišným způsobem. Jejich díla budou v DSC Gallery k vidění do konce května.

Motiv kůže se výrazně objevuje u všech tří autorů, každý jej ale zpracovává svou osobitou technikou, odlišují se i tematizací tohoto motivu,“ vysvětlil základní myšlenku výstavy její kurátor Otto M. Urban. „Alexander Tinei kůži špiní, pomalovává barevnými skvrnami a čmouhami. Martin Gerboc kůži popisuje extatickými výkřiky, politickými hesly či verši, u Josefa Bolfa je kůže často poraněná, pořezaná nebo poškrábaná,“ dodal Urban.

Bolf, Gerboc a Tinei nedospěli k takovým tématům náhodou. Přestože první umělec žije v Praze, druhý v Bratislavě a třetí v Budapešti, patří ke stejné generaci. „Jejich vize jsou zasazeny do stísněného prostředí, do nejasně definovaného světa úzkosti a snění,“ doplnil Urban, jehož ceněnou výstavu Decadence Now! hostila Galerie Rudolfinum.

Vyrůstal jsem v půlce 80. let, v Černobylu vybuchla jaderná elektrárna a doznívala studená válka. Byla to zvláštní doba, v níž panovala divná hrůza z atomové války,“ uvedl Bolf v rozhovoru pro časopis ArtLover. „Moje obrazy mohou působit depresivně, ale to není moje starost. Je to umění a umění obsahuje všechno možné,“ dodal.

Martin Gerboc oproti tomu zdůrazňuje sílu bezprostřednosti, důraz klade na zachycení emocí. Kvůli jejich autenticitě dokonce odmítá dělat skici a obrazy dopředu plánovat. „Vlastně ani nechci, aby to byly obrazy – mělo by to být něco, co stojí mimo pojmy výtvarného umění. Když je to rozkoš, ať je to rozkoš, když zhnusení, ať je to zhnusení. Z výsledku bychom měli mít husí kůži,“ vysvětlil Gerboc.

V DSC Gallery návštěvníci najdou jen reprezentativní výběr z aktuálních děl jednotlivých autorů. Expozici Skin / Kůže doprovodí kniha, která představí tvorbu Josefa Bolfa, Martina Gerboce a Alexandra Tineie více do hloubky.

Foto: archiv DSC Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: DSC Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!