Květnové výstavy v severních Čechách: kolektivní bydlení i české mince posledního čtvrtstoletí

Květnové výstavy v severních Čechách: kolektivní bydlení i české mince posledního čtvrtstoletí 

Galerie a muzea v Ústeckém a Libereckém kraji nabízejí výstavu věnovanou tzv. koldomům, expozici mincí samostatné České republiky nebo historických i novějších stavebnic LEGO.

1. Odcizení očima umělců

Výstava v ústecké Galerii Emila Filly reflektuje odcizení v současné společnosti očima sedmnácti umělců. Vybranými díly se snaží ilustrovat všechny významy tohoto pojmu. Záměrem vystavujících je přimět návštěvníky zamyslet se nad vlastním životem a nad vlastním odcizením. Díla budou k vidění do 18. května. Více informací zde.

2. Nové a rozšířené LEGO

Pestrobarevné kostičky ze stavebnice LEGO tentokrát zdobí expozici v Regionálním muzeu v Teplicích. Na druhé, rozšířené výstavě najdete hrady, středověké modely, edice z devadesátých let a také novinky z posledních tří let. Děti se dočkají i sady Baby Primo nebo města s letištěm či kolejištěm. Více informací zde.

3. Iluzivní sochy Michala Trpáka

Známý český sochař Michal Trpák aktuálně vystavuje svou tvorbu v Galerii Josefa Lieslera v Kadani – jeho monumentální sochy zde budou k vidění od 4. května. Námětem výstavy jsou iluze, které vznikají v hlavě a zároveň jsou hybatelem našeho dění. Trpákova díla jsou potom iluze příběhů, hodnot a iracionálních pohledů na věci. Více informací zde.

4. České mince posledních 25 let

Jablonec nad Nisou si letos připomíná 25. výročí otevření České mincovny, díky níž se může honosit titulem mincovní město České republiky. To nejlepší, co zde za uplynulé čtvrtstoletí vzniklo, si nyní můžete prohlédnout na výstavě ve zdejším Muzeu skla a bižuterie. Za zmínku stojí třeba zlatá mince v hodnotě 10 tisíc ze sady Karel IV. – Nové město pražské. Více informací zde.

5. Kolektivní bydlení v Československu

Takzvaným koldomům se věnuje výstava v Oblastní galerii Liberec (OGL). Mapuje dřívější meziválečné snahy o vyřešení problému s nedostatkem bytů a následně etapy vývoje kolektivního bydlení v Československu. Soustředí se mimo jiné i na tzv. domy hotelového typu, jež v tuzemsku vyrůstaly od 60. do 80. let a které dosud nebyly veřejnosti komplexně představeny. Více informací zde.

Foto: archiv OGL

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!