Slovanská epopej i plakáty. V Brně se chystá rozsáhlá výstava Alfonse Muchy

Slovanská epopej i plakáty. V Brně se chystá rozsáhlá výstava Alfonse Muchy 

V rámci festivalu RE:PUBLIKA, který v moravské metropoli začíná 26. května, se uskuteční výstava Alfons Mucha: Dva světy, která zkombinuje dva protipóly tvorby světoznámého secesního malíře – majestátní cyklus Slovanská epopej a sbírku plakátů.

Festival RE:PUBLIKA rekapituluje sto let samostatné existence naší země. V jeho rámci se v Brně představí i světoznámá Slovanská epopej. Toto prvorepublikové dílo proslulého českého umělce a moravského rodáka celou svou myšlenkou a provedením oslavuje český národ, hrdě se hlásí k naší minulosti a s nadějí nahlíží do budoucnosti, proto naplňuje koncept a smysl festivalu,“ nechal se slyšet brněnský primátor Petr Vokřál.

K výstavě devíti největších pláten z majestátního cyklu Slovanská epopej se nově přidá nejrozsáhlejší sbírka Muchovy plakátové tvorby na světě, kterou zapůjčil Richard Fuxa. Místo původně třítýdenní expozice budou díla v historickém pavilonu H na brněnském výstavišti k vidění až do konce letošního října.

Plátna Slovanské epopeje, z nichž většina má rozměr 8x6 metrů, budou umístěna v hlavní lodi pavilonu. Sbírku Richarda Fuxy, která čítá bezmála dvě stovky artefaktů, mimo jiné i dekorativní panó, kalendáře, reklamy na nápoje nebo průmyslové výrobky, najdete v prostoru pod galeriemi pavilonu. Návštěvníci v Brně uvidí i řadu dalších exponátů, které nebyly součástí pražské výstavy před pěti lety.

Výstava buduje na kontrastu vizuální zkušenosti, sílu bude získávat z dynamiky vnímání a z prudkých přechodů. Od úvodního plátna – strhující výpovědi o původu Slovanů přes pohanské slavnosti a zavedení křesťanské liturgie divák přejde přes triptych věnovaný dějinám husitství až ke zrušení nevolnictví v Rusku, vyhlášenému v Moskvě,“ nastínil pojetí výstavy její kurátor Karel Srp.

Dveře pavilonu H se prvním návštěvníkům otevřou v den zahájení festivalu RE:PUBLIKA – za měsíc, v sobotu 26. května. Na rozdíl od většiny festivalových pilířů bude vstup na výstavu zpoplatněn, a to částkou 150 korun.

Foto: Brněnské výstaviště. Zdroj: archiv Sky Pix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Brněnské výstaviště nabízí i další akce

Místo konání: Brněnské výstaviště

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!