Festival Meeting Brno zavzpomíná na historické milníky posledních sta let

Festival Meeting Brno zavzpomíná na historické milníky posledních sta let  

I letos se dočká jihomoravská metropole festivalu Meeting Brno, který se odehraje od 26. května do 9. června. Tentokrát se s mottem Čas re/vize zaměří na mapování zásadních historických momentů, které ovlivňovaly generace Čechoslováků a následně Čechů během posledních sta let.

Speciální pozornost bude festival Meeting Brno věnovat jak rokům 1918 a 1989 zásadních pro další demokratický vývoj naší země, tak letům 1938, 1948 a 1968, během nichž přišla společnosti o svoji svobodu vlivem totalit. A spolu s ní také o množství občanů, kteří podlehli represím nebo se rozhodli emigrovat. Právě vzpomínka na brněnské emigranty bude ústředním tématem letošního ročníku.

Do Brna zamíří na diskuzní fóra a umělecké pořady klíčové osobnosti, mezi nimiž nebudou chybět spisovatelka Sylvie Richterová žijící v Itálii či spisovatel Petr Sís, který dorazí z USA. Ze Spojených států na festival zavítá rovněž Véronique Firkusna, dcera klavírního virtuose Rudolfa Firkušného. Hlavní roli bude hrát ale především Rakousko, z něhož do Brna dojede řada spisovatelů, historiků i umělců, kteří vystoupí v diskuzi zaměřené na rok 1918, tedy na rozpad Rakouska-Uherska.

Festival se zaměří rovněž na bilanci nad uplynulým stoletím z perspektivy žen, které letos slaví sto let od získání volebního práva. Divadlo Husa na provázku chystá dvoudenní program nazvaný Meeting Brno ženám, který zkombinuje pásmo diskuzí s kulturními pořady, jež se zaměří na současné postavení žen ve společnosti. Tím se zabývá rovněž iniciativa I žárovka má sochu, jež upozorňuje na fakt, že zatímco je v ulicích Brna mnoho soch mužů, zvířat a věcí, jen jedna jediná patří ženě, a to konkrétně Marii Kudeříkové.

A vzpomínat bude festival i sám na sebe, respektive na své uplynulé ročníky. Projekcí snímku Rozvzpomínání od režiséra Romana Zmrzlého například připomene loňskou návštěvu 120 potomků brněnských židovských rodin. A chybět nebude ani tradiční Pouť smíření, tedy pietní pochod, který připomíná nucený odsun německých obyvatel v roce 1945.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!