27. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov láká na špičkové umělce i mladé talenty

27. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov láká na špičkové umělce i mladé talenty 

Již po sedmadvacáté se v Českém Krumlově uskuteční multižánrová hudební přehlídka evropského významu - Mezinárodní hudební festival. Těšit se můžeme na 21 hudebních produkcí v unikátních interiérech i exteriérech města zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO. Jednotlivé koncerty se odehrají mezi 20. červencem a 11. srpnem 2018.

Během festivalu představí špičkoví umělci současné zahraniční a tuzemské hudební scény i mladí talentovaní interpreti hudbu mnoha žánrů - operní galakoncert, symfonické a komorní koncerty, varhanní koncert, autentickou interpretaci, muzikál, swing, folklór i crossover. To vše jako vždy na atraktivních místech Českého Krumlova, které hudební zážitky umocňují - v Zámecké jízdárně, Maškarním sále, pod širým nebem v Pivovarské zahradě, Klášterní zahradě, Zahradě Kooperativy či Zámecké zahradě, i v atmosféře kostela Božího Těla a Panny Marie Bolestné v areálu bývalého minoritského kláštera.  

První den festivalu zahájí výtvarně pojatá hudební féerie, na níž vystoupí Jiří Bárta, Sooyeon Kim, Christiane Noll a Hugh Panaro, Schola Gregoriana Pragensis a další. Druhý festivalový večer bude patřit dvěma světovým pěveckým hvězdám - polskému tenoristovi Piotru Beczałovi a americko-kanadské sopranistce Sondře Radvanovsky za doprovodu Prague Philharmonie pod vedením Leoše Svárovského. Z dalších velkých osobností klasické hudby na letošním ročníku vystoupí například vynikající španělský klavírista Javier Perianes s Filharmonií Bohuslava Martinů a dirigentem Manuelem Hernández-Silvou nebo korejská violoncellistka Mee-Hae Ryo, která se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod taktovkou Christiana Schulze zahraje jeden z nejkrásnější violoncellových koncertů – Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll.

Festival vzdá rovněž poctu několika osobnostem, jejichž výročí si v roce 2018 připomínáme. Wihanovo kvarteto uctí devadesáté výročí úmrtí Leoše Janáčka koncertem z jeho tvorby. Německá houslistka Tanja Becker-Bender vzdá, za doprovodu Filharmonie Hradec Králové, hold významné české hudební osobnosti Emilu Friedmannovi Kossuthovi, od jehož narození uplyne v letošním roce sto deset let. Program letošního muzikálového večera akcentuje sté výročí narození vynikajícího amerického skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina. Za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice uvedou sólisté z Broadwaye Christiane Noll, Dee Roscioli, Hugh Panaro a Darius de Haas ukázky z Bernsteinových slavných děl On the Town, Candide, West Side Story a mnoha dalších.

MHF dává pravidelně příležitost také mladým laureátům interpretačních soutěží. Za doprovodu Jihočeské filharmonie a pod taktovkou Jana Kučery budou společně koncertovat jedni z nejnadějnějších houslistů nastupující generace, Miroslav Ambroš a Jaroslaw Nadrzycki. Íránský houslista Amin Ghafari zahraje se Sukovým komorním orchestrem pod vedením mladé dirigentky Nikoly Kraft. Soudobou hudbu představí na svém koncertu i absolutní vítěz soutěže Concerto Bohemia, soubor Francisextet.

Uslyšíme ale i osvěžující populární žánry. Těšit se můžeme na jeden z nejlepších orchestrů v kategorii etno a world music Cigánski Diabli, který spolu se skupinou Čarovné Ostrohy uvede tanečně-hudební představení inspirované operou G. Bizeta s názvem „Carmen Fantasy by Gypsy Devils“. Chybět nebude ani Hradišťan & Jiří Pavlica. Zpěvák Jan Smigmator společně s RTV Big Bandem Felixe Slováčka připravil Swingový večer ve stylu Las Vegas, v němž představí především písně George Gershwina, jehož stodvacáté výročí narození si v roce 2018 připomíná celý svět. Hosty koncertu budou zpěvačka Dasha, "německý Sinatra" Tom Gaebel a taneční skupina Pop Balet.

Významné výročí zrcadlí i závěrečný festivalový Česko-Slovenský večer, který spolu s populární kapelou Čechomor a jejich hostující zpěvačkou Martinou Partlovou, Dechovou hudbou Vlado Kumpana, Vojenskou hudbou Olomouc a legendárním slovenským tanečním souborem Lúčnica, oslaví sté "narozeniny" našeho státu

Podrobný program festivalu naleznete zde. Vstupenky zakoupíte v síti Ticketstream.

Foto: archiv Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!