Od vinic po sídliště Solidarita. Proměny Strašnic ukazuje výstava v Muzeu hlavního města Prahy

Od vinic po sídliště Solidarita. Proměny Strašnic ukazuje výstava v Muzeu hlavního města Prahy 

Mnohaletý projekt o pražských čtvrtích Muzea hlavního města Prahy se tentokrát zaměřil na Strašnice. S oblastí, která se stala součástí tzv. Velké Prahy v roce 1922, seznamuje návštěvníky prostřednictvím fotografií, map i archeologického materiálu. Výstava bude k vidění v hlavní budově muzea od 25. dubna do 4. listopadu.

Až do 19. století tvořily Strašnice součást zemědělského zázemí Prahy – od 14. do počátku 17. století se tu kromě polí rozkládaly rozsáhlé vinice a chmelnice, v pozdější době bylo pro tuto oblast charakteristické pěstování zelí. Původně drobná ves ležící na důležitých obchodních cestách se postupně rozrůstala a na konci 18. století vznikly samostatné Nové Strašnice.

Stavební boom nastal na přelomu 19. a 20. století a během první poloviny 20. století se Strašnice staly důležitou rezidenční oblastí pražských středních vrstev. Na počátku 20. století získaly Strašnice tramvajové spojení s Prahou i železniční zastávku na důležité trati Praha–Benešov.

Obecná škola ve Strašnicích, postavená v roce 1878, foto J. Červenka, 1899, reprofoto, MMP

Velkou změnou prošly Strašnice v druhé polovině 20. století. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let tu vyrostlo sídliště Solidarita, po něm následovala nová, převážně panelová výstavba i v dalších strašnických lokalitách – v ulici Průběžná, Rybníčkách i jinde.

V 60. až 80. letech došlo ke zboření staré zástavby, z níž se do dneška zachovalo jen pár budov. Po sametové revoluci vyrostl a po šedesátiletém úsilí místních farníků byl vysvěcen strašnický kostel Neposkvrněného početí Panny Marie.

Hotel Miramare na Vinici čp. 150, pohlednice, kolem 1925, MMP

V rámci doprovodného programu se můžete zúčastnit komentovaných prohlídek, a to ve středu 30. května od 18 hodin, ve středu 20. června od 17 hodin a naposledy ve středu 17. října opět od 17 hodin. K výstavě zároveň vznikla výpravná publikace s názvem Strašnice, …zahrada Prahy, brána armád…, která mapuje historický vývoj této čtvrti.

Foto: Pohled k jihu na statek čp. 11, foto Antonín Alexander, 19. listopadu 1942, Archiv hlavního města Prahy, Sbírka fotografií

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum města Prahy

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!