Závodní i krasojezdecká. Historii jízdních kol Favorit přibližuje výstava v Národním technickém muzeu

Závodní i krasojezdecká. Historii jízdních kol Favorit přibližuje výstava v Národním technickém muzeu 

Na šedesát kol značky Favorit, které v druhé polovině 20. století vyráběl rokycanský závod, je k vidění v Národním technickém muzeu v Praze (NTM) od 25. dubna do 30. září. Na výstavě najdete jak běžné modely, tak i závodní speciály určené pro sportovce všech cyklistických disciplín včetně kol československých reprezentantů.

Výstava Fenomén Favorit přibližuje dlouhou historii výroby kol v Rokycanech, která začala roku 1923 výrobou kol Tripol. Od roku 1934 nabízela další rokycanská továrna kola Tudor – následně po komunistickém puči se továrny spojily a v roce 1950 zahájily výrobu sportovních a závodních kol Favorit. Kola se záhy začala exportovat do USA, Kanady, SRN a do dalších západních zemí, a i proto byla v tuzemsku nedostatkovým zbožím.

Významnou část výroby tvořily závodní speciály. Samostatnou kategorii tvořily Favority F1 pro dorostence a jezdce nižší výkonnostní třídy, F1 S pro nejlepší klubové závodníky a konečně F1 SS stavěné na míru vrcholovým sportovcům. Kromě silničních kol se vyráběla také dráhová, tandemy, speciály pro závody za motorovými vodiči, kola cyklokrosová či krasojezdecká,“ uvedl autor výstavy Jan Králík.

Z výstavy Fenomén Favorit. Foto: archiv NTM

Výstava představuje Favority všech typů od počátků výroby včetně miliontého Favoritu, tandemu trojnásobných mistrů světa Kučírka s Martínkem, bicyclebalového kola dvacetinásobných mistrů světa bratrů Pospíšilových i dráhovky Jiřího Dalera, který v roce 1964 v Tokiu získal jako náš první cyklista zlatou olympijskou medaili – i ta je na výstavě k vidění.

Vystavená kola jsou v původním autentickém stavu. Kromě toho zájemci spatří dobové dresy či kopie 40 plakátů, které dokumentují Závod míru. Jeho pořádání z velké míry iniciovalo výrobu závodní kol v Rokycanech. Výstavu uzavírají současné modely znovu oživené značky.

Foto: archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní technické muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!