Květnové výstavy na Moravě: Remek ve vesmíru i prvorepubliková domácnost

Květnové výstavy na Moravě: Remek ve vesmíru i prvorepubliková domácnost 

Výstavy v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji tentokrát lákají na první let Čechoslováků do vesmíru, rekonstrukci domácnosti v meziválečné éře i historii četníků ve stejném období.

1. Mezinárodní konflikty očima umělců

Konflikty nejrůznějšího charakteru – geopolitické, interkulturní, ekologické nebo sociální – jsou námětem výstavy Rozhněvaná planeta 2: Operace pokračuje, kterou hostí Dům pánů z Kunštátu v Brně. Prostřednictvím děl současných umělců se konflikty snaží zasadit do kontextu, autoři se na problémy snažili dívat nikoli z národní, ale spíše z kosmopolitní perspektivy. Více informací zde.

2. V prvorepublikové domácnosti

Jak vypadala domácnost v době první republiky? Na to vám dá odpověď výstava RukulíbámLichtenštejnském domě v Břeclavi. Meziválečná éra většinou evokuje obraz elegantních dam a gentlemanů, ve skutečnosti se v tomto dobí vedly debaty o ženských právech a do ženských časopisů pronikala i jiná témata než recepty. Více informací zde.

3. Remek ve vesmíru

V letošním roce si připomínáme čtyřicet let od letu prvního Čechoslováka – Vladimíra Remka – do vesmíru. K výročí připravilo výstavu Technické muzeum v Brně, na níž si prohlédnete osobní věci kosmonautů, původní obaly od potravin, fotografie a zhlédnete 3D projekci. Zároveň se dozvíte něco o programu interkosmos. Více informací zde.

4. Četníci v meziválečné éře

S historií československého četnictva v letech 1918 až 1939 vás seznámí výstava v Muzeu v Ivančicích, která potrvá do 27. května. Kromě uniforem, ukázek zbraní a výstroje vás čeká i daktyloskopická souprava nebo nářadí lupiče pokladen. Zjistíte něco o kriminalistických metodách i případech, které četníci v regionu řešili, připomenuta je i Stráž obrany státu. Více informací zde.

5. Karel Konečný na zámku

Prodejní výstavu olejomaleb výtvarníka a rodáka z Hranic Karla Konečného hostí zdejší zámek od 9. května. Nejčastějším námětem umělcových obrazů byl mořský svět či významná světová města. Kromě malby se Konečný věnoval také hudbě, od mládí byl členem dechové kapely a později hrál na saxofon. Květnová výstava se koná v rámci Jazzových dnů v Hranicích. Více informací zde.

Foto: archiv Technického muzea v Brně

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!