11. ročník přehlídky Prague Photo byl zahájen

11. ročník přehlídky Prague Photo byl zahájen 

V pondělí v podvečer proběhlo v barokním Clam-Gallasově paláci v centru Prahy slavnostní zahájení jedenáctého ročníku přehlídky Prague Photo. Až do neděle 29. dubna zde návštěvníci mají možnost porovnat tvorbu téměř 150 fotografů, připraven je i bohatý doprovodný program.

Přehlídka Prague Photo letos zaplnila celé přízemí a první patro Clam-Gallasova paláce i zajímavé prostory obou koníren. Svá díla zde vystavují mladí umělci z jednotlivých fotografických škol (Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, Fakulty designu a umění L. Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, Střední a vyšší odborné školy umělecké a reklamní tvorby Michael, Vysoké školy kreativní komunikace, Fotoškoly Brno a Pražské fotografické školy), jejich čerství absolventi, galerie Gambit, Artinbox Gallery, Vintage Photography, Indigo Space i další společnosti zabývající se fotografií (Flash art, Thalia Picta, Archiv B&M Chochola).

Zařazeny jsou i  pop-up prezentace jednotlivých autorů - letos například Magdaleny Bláhové, Josefa Hníka, Ivany Dostálové, Jiřiny Hankeové, Michaela Pospíšila či zahraničních fotografů Assema Alsabbana a Antonia Cossa. Kolekci nových fotografií uvedla i laureátka loňské ceny Prague Photo Young Award 2017 Lea Kálazi, studentka Ateliéru kreativní fotografie Vysoké školy umění v Bratislavě. Celkem jsou zde vystaveny originály téměř 150 autorů a to jak současných, tak i klasiků.

Během slavnostního zahájení výstavy vyhlásila porota ve složení Pavel Baňka, Iva Nesvadbová, Martin Fojtek a Miro Švolík i vítěze letošní zvláštní ceny pro mladého umělce do 30 let - Prague Photo Young Award 2018. Dle slov předsedy poroty její členové velice pečlivě posuzovali prezentace studentů šesti středních a vysokých fotografických škol a nakonec se jednomyslně shodli, že cenu udělí celé jedné fotografické škole a to Fakultě designu a umění L. Sutnara Západočeské Univerzity v Plzni za semestrální práci jejích studentů s tématem Únor 1948.

Návštěvníci Prague photo se mohou těšit i na bohatý doprovodný program. V expozici Projektu Antonia Cossa bude v úterý 24. 4. 2018 od 17 hodin představen soubor The Art of Seeing - kolekce fotografií z posledních dvanácti let. O den později, ve středu 25. 4. opět v 17 hodin, zavítejte do expozice Centro Sperimentale di Fotografia, kde své fotografie představí 18 umělců a rezidentů tvořících v Římě. Ve čtvrtek  26. 4. pak Nadia Rovderová a Josef Moucha představí osudy dvou souputníků - Alexandera Hackenschmieda a Jana Lukase v expozici Artinbox. V pátek 27. 4. si nenechte ujít setkání s Josefem Hníkem - autorem velkoplošných fotografií instalovaných v barokní konírně paláce. Začátek je opět v 17 hodin. Sobota 28. 4. bude v expozici Projekt Ivana Dostálová patřit prezentaci fotografické charitativní knihy The Stories Behind Hospital Walls, která přibližuje zákulisí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Začíná se v 16 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Clam-Gallasův palác nabízí i další akce

Místo konání: Clam-Gallasův palác

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!