Finále Plzeň 2018: v hlavní roli hudba

Finále Plzeň 2018: v hlavní roli hudba 

Čtvrtý den filmového festivalu se nesl ve znamení hudby. U příležitosti Dne hudebních obchodů si v plzeňské Papírně přišli na své sběratelé vinylů. Návštěvníci DEPO2015 se během koncertu Pražského filmového orchestru mohli zaposlouchat do melodií třeba ze Star Wars nebo Harryho Pottera.

I v neděli jste mohli během Finále v Plzni zajít na filmy, které zatím nebyly v české kinodistribuci. Jedním z nich je chorvatské drama Agape, jehož ústředním motivem je křivé obvinění kněze ze sexuálního obtěžování. Dokument Jana Geberta s názvem Až přijde válka, který měl světovou premiéru na Berlinale, sleduje skupinu slovenské domobrany.

Tentokrát kromě tradičního maratonu seriálu, jímž bylo tentokrát Kafe a cigárko z internetové televize Stream.cz, přibyl také maraton krátkometrážních studentských filmů v rámci sekce U pramene. V prostorách kavárny Regner diváci mohli zhlédnout blok počinů studentů filmových oborů, třeba snímek Místo o komplikovaném sourozeneckém vztahu či film Žena růže píseň kost, intimní výpovědi žen čtyř generací.

Archivní sekce připomínající sté výročí vzniku Československa tentokrát uvedla protiválečné drama Bílá nemoc z roku 1939, natočené podle stejnojmenné knižní předlohy Karla Čapka.

Sekce Německé kino opět nabídla balíček celovečerního a krátkometrážního filmu, tentokrát thriller Rodinné konstelace o záhadném zmizení adolescentní dívky a drama Hikikomori, pojednávající o fenoménu novodobých poustevníků.

22. dubna se slavil jedenáctý ročník Dne hudebních obchodů, do kterého se zapojilo i plzeňské Finále. Ve zdejší Papírně mohli zájemci nakoupit sběratelské edice vinylů a podpořit tak prodej hudby v kamenných prodejnách. Večer vystoupil v DEPO2015 Pražský filmový orchestr, zazněly zde melodie ze série Piráti z Karibiku, Indiana Jones nebo ze snímku Inception.

Festival ještě nekončí

A co návštěvníky festivalu čeká dál? V pondělí mohou zamířit třeba na premiéru dokumentu Bohu Žel od Saši Dlouhého, sledující šest imigrantů v ČR. Zajít mohou i na stand up show Autismus na stojáka! s Karlem Hynkem a Danielem Čechem nebo na další blok krátkých studentských filmů.

úterý se v rámci sekce Století Miroslava Horníčka mohou těšit na promítání dokumentu O Plzni vážně i nevážně, v němž tento slavný herec vypráví o svém vztahu k tomuto městu. Zájemci se mohou zúčastnit puquizu na téma český film i promítání vítězného filmu z Diagonale.

Foto: Adam Skalník

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!