Dukla 61 je silným příběhem o nebezpečí lidské nedbalosti

Dukla 61 je silným příběhem o nebezpečí lidské nedbalosti100%

Televizní film Dukla 61 v režii uznávaného Davida Ondříčka, jenž uvedl v předpremiéře festival Finále Plzeň, popisuje (nejen) průběh důlního neštěstí v Havířově, které si vyžádalo přes sto obětí. Dějová linka s milostným motivem stupňuje už tak dost vysoké napětí, které si film drží od začátku do konce.

Režie – David Ondříček, kamera – Marek Dvořák, v hlavních rolích Marek Taclík, Martha Issová, vycházející talent Oskar Hes a debutanti. Co z toho vznikne? Skvělý film, založený na (v negativním slova smyslu) pozoruhodném, znovuobjeveném příběhu o důlním neštěstí v Havířově v době hlubokého socialismu.

O tragédii v Dole Dukla média více informovala při jejím padesátiletém výročí; těsně po samotné události se o ní psalo jen v pouhých pár řádcích. Odehrála se v časech, kdy se musel plán výroby dodržet za každou cenu, i za cenu smrti 108 horníků, o kterých se bohužel nedá říci, že by byli v nesprávný čas na špatném místě. Film ukazuje skutečnou příčinu katastrofy, jíž bylo typické nedodržení bezpečnostních předpisů.

Osudy zahynutých i přeživších horníků sledují diváci očima jedné prominentní rodiny. S dívkou Janou (Antonie Formanová), přivedenou do jiného stavu, se vrací domů její přítel Petr (Oskar Hes). Svým rodičům – horníkovi Milanovi (Marek Taclík) a jeho ženě Marii (Martha Issová) se chystá sdělit nemilou věc. Chce přerušit střední školu, aby coby nastávající otec zvládl uživit rodinu. Po prudké hádce přijme výzvu a vydá se s ním do dolů za prací, kde shodou okolností zůstane až do osudného dne.

I když je divák s žalostným koncem události obeznámen už dopředu, film si drží napjatou atmosféru po celou dobu a až do konce není úplně jasné, kdo bude mít štěstí v neštěstí. 160minutová stopáž dvoudílného televizního filmu se sice na první pohled zdá příliš dlouhá, využitá je ale na maximum. Historický kontext patřičně doplňuje milostná linka Jany a Petra a snímku dodává lidský rozměr.

Čest patří nejen režisérovi, scenáristovi a kameramanovi, ale především hereckému obsazení, který ze sebe ve ztížených podmínkách (film se netočil v pohodlí studií, ale ve skutečných dolech) dokáže dostat nejvíc, co může, včetně náročného ostravského dialektu. Perfektní jsou také kostýmy s doznívajícím stylem 50. let, masky i výprava. Těžko uvěřit, že jde o televizní film, kvalitou může snadno konkurovat celovečerním.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!