Finále Plzeň 2018: od premiéry Bůh s námi po electroswingový Erotikon

Finále Plzeň 2018: od premiéry Bůh s námi po electroswingový Erotikon 

Druhý festivalový den přinesl premiéru televizního snímku Bůh s námi režiséra Zdeňka Jiráského, koncert Kláry Vytiskové a její skupiny The Pop a v neposlední řadě speciální uvedení proslulého Erotikonu za hudebního doprovodu ve stylu electro swingu.

Druhým premiérovým snímkem po Hastrmanovi od Ondřeje Havelky se stal televizní film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře, který režíroval Zdeněk Jiráský (Poupata) a scénář k němu sepsal novinář a spisovatel Pavel Kosatík. V hlavních rolích se představili Karel Dobrý, Eva Josefíková nebo hvězda seriálu Dáma a Král Tereza Hofová.

Tradiční festivalová sekce Na vlně 2018 uvedla v pátek v Měšťanské besedě jedny z nejčerstvějších snímků z českých kin – například dokument režisérské dvojice Karolína Zalabáková a Petr Babinec s názvem Batalives, který ukazuje celosvětovou působnost československého „krále bot“ Tomáše Bati. Další z nových promítaných snímků, Archa a světel a stínů v režii Jana Svatoše, je poskládán z archivních záběrů africké divočiny ve 20. a 30. letech minulého století.

Režisér snímku Všechno bude fajn Robin Kvapil (vlevo). Foto: Adam Skalník

Finále Plzeň se zaměřuje i na snímky, které se nedostaly do české kinodistribuce. Je jím mimo jiné loňský film Únos režisérky Mariany Čengel Solčanské, jenž je inspirovaný skutečnými událostmi na Slovensku v 90. letech, kdy došlo k únosu tehdejšího prezidenta Michala Kováče.

Program nabídl i projekci snímku s bizarními příběhy obyvatel Brna s názvem Všechno bude fajn, který se objevil na festivalu Ji.hlava 2017. Jeho režisér Robin Kvapil aktuálně spolupracuje na vzniku dokumentu, jehož ústředním tématem bude zákulisí prezidentské kampaně Michala Horáčka. Festival dále uvedl slovenský dokument o romském folkloru Těžká duše nebo snímek o údajné existenci UFO – Spiknutí šedé rasy.

V pátek mohli návštěvníci zajít i na promítání první vlny seriálů a televizních filmů, které se utkají o ocenění Zlatý ledňáček v kategorii televizních a internetových projektů – např. díl z druhé série slovenského seriálu Tajné životy (Česká televize odvysílala zatím jen první řadu), z kriminálky Dáma a Král, psychologické drama Kozy léčí nebo pilotní epizodu krimi seriálu Spravedlnost.

Festival každoročně přidává do svého programu také zahraniční filmy. Letos mají zájemci možnost zhlédnout snímky ze sousedního Německa – v pátek mohli vidět celovečerní film Nebudu mlčet, v jehož štábu se coby zvukař objevil Miroslav Píbil (Temný Kraj), a také krátkometrážní komedii Mimo záběr.

Prvorepublikový Erotikon promítaný v sadech před Měšťanskou besedou. Foto: Adam Skalník

Vrcholem večera se stalo promítání němého snímku Erotikon z roku 1929, a to pod širým nebem v sadech před budovou ústředního dějiště festivalu, Měšťanské besedy. Hudební doprovod zahalila DJka do rytmu electroswingu, a diváci tak mohli slyšet melodie od slavného rakouského hudebníka Parova Stelara, ale i od tuzemského uskupení Mydy Rabycad. Do atmosféry filmu výborně zapadly, stejně tak mu překvapivě slušel i použitý remix Niny Simone či slavný song Porcelain od Mobyho.

V Anděl Music Baru vystoupila souběžně s nočním promítáním zpěvačka Klára Vytisková se svou kapelou The Pop, v níž vystupuje s Matějem Belkem, Adamem Kollerem, Janem Alešem a svojí sestrou Terezou, známější pod pseudonymem Edna Green.

Foto: Adam Skalník

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!