Brněnské bienále rozproudí hudební uskupení českých výtvarníků Finský barok

Brněnské bienále rozproudí hudební uskupení českých výtvarníků Finský barok 

Sedm českých výtvarníků vystupujících pod názvem Finský barok obsadí 6. června nádvoří Místodržitelského paláce, kde pod taktovkou Františka Skály spustí divoký mix funku a soulu. Hudební performance s hlubokými kořeny v undergroundu bude součástí doprovodného programu k 28. mezinárodnímu bienále grafického designu Brno 2018.

Moravská galerie zahájí 10. května mezinárodní bienále grafického designu Brno 2018. Akci připravuje kurátorský tým skupiny OKOLO (Matěj Činčera, Jan Kloss a Adam Štěch). Kromě koncertu kapely Finský barok, jejíž členové vystupují zásadně v hnědých sakách, zde v rámci akce proběhne také řada doprovodných výstav, přednášek a projektů pro nejmenší obdivovatele grafického designu. Skupina finský barok, jejímiž členy je několik vystavovatelů a laureátů z minulých ročníků bienále, hraje pouze několikrát do roka. Milovníci této kapely se tam mohou těšit na hity jako Hnědá nebo Neváhej a ber, když Chalupecký dává.

„Hudba kapely Finský barok vychází z napětí mezi špičkovými umělci, kdy je někdo neustále v podmínečném vyloučení nebo sám odchází, ale nikdy k tomu nakonec nedojde. Výtvarný aspekt je i přes obsazení relativně strohý, základní povinností je mít hnědý oblek, protože hnědá je královna barev, členové musí vypadat staře a chudě, což se musí stále umocňovat“, komentoval hudební seskupení hudební publicista Petr Slabý v Archa novinách (05-06 2017).

Začátky uskupení Finský barok sahají do druhé poloviny 90. let. Tehdy se v klatovské galerii U bílého jednorožce (1997) konaly dvě fotografické výstavy Bílý žebrák Františka Skály a Příroda-Chudáčkové boží Lukáše Jasanského a Martina Poláka. Tady byla kapela založena a odehrála zde dokonce i svůj první koncert. Autorství písní je přisuzováno Františku Skálovi, který je fascinován kytarami, a to nejen jako hudebník, ale i jako výtvarník.

Vstupenky na koncert lze v předprodeji zakoupit za 250 korun, a to buď v hostelu Evelen (Dominikánská 11) či v INDIES na ulici Poštovská. Pořídit je fanoušci kapely mohou také na sítích goout.cz a smsticket.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Moravská galerie v Brně -... nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!