Budějovický Majáles po patnácté oživí centrum města

Budějovický Majáles po patnácté oživí centrum města 

Květen není jen lásky čas, je to také doba hojných studentských oslav zvaných Majáles. Ty své si už po patnácté od 20. do 25. května 2018 uspořádají také českobudějovičtí studenti a studentky. Jeden májový týden promění centrum města a oživí jej hudbou, divadlem i pouličním uměním.

Předposlední květnový týden se v Českých Budějovicích odehraje ve znamení studenstva. Od 20. do 25. května 2018 se uskuteční 15. ročník neziskového festivalu "Budějovický Majáles" pořádaného studenty pro celé město. Letošní program je stejně jako ten loňský vskutku nabitý. Během pětidenního festivalového dění se odehraje přes sto padesát multižánrových akcí rozesetých na více než dvanácti lokacích v centru Českých Budějovic. „Budějovický Majáles tak již tradičně probudí k životu celé město každoroční unikátní formou, letos ještě vyšperkovanou o oslavu patnácti let tohoto projektu,“ komentuje za organizátory Karolína Krupauerová.

Majálesový týden bude zahájen v neděli 20. května na Náměstí Přemysla Otakara II. Podrobnější informace si však organizátoři nechávají pro sebe, zřejmě chtějí návštěvníky překvapit. Hlavní program začíná v pondělí. U příležitosti 100. výročí vzniku naší republiky bude promítán polohraný dokument Pražské jaro 1968, díky kterému si všichni návštěvníci festivalu mohou připomenout něco málo z naší bohaté historie. Všechny milovníky divadla zvou organizátoři na představení vytvořené na míru Budějovickému Majálesu, se kterým přijede ruská tanečnice, choreografka, lightdesignérka a kostymérka Evgenia Chetvertková. Pondělní den završí koncert kapely F V T V R E.

Úterní program je zaměřený hlavně na rodiny s dětmi, které se mohou těšit na Rodinné odpoledne na Sokolském ostrově, kde si děti mohou vyzkoušet netradiční sporty, naučit se základy první pomoci či se vyřádit na dětském hradě. Rodiče zatím budou moci relaxovat v Majálesové kavárně. V úterý se představí také novinka letošního ročníku, tzv. Loďokino. Film Loving Vincent si tak diváci užijí na loďkách ukotvených na řece.

Středa bývá kritickým dnem, proto organizátoři připravili trochu odpočinkovější program v podobě celoměstského Pikniku, na kterém si můžete zacvičit jógu, a pak si za odměnu dopřát nějakou sladkost. Ve středu večer se z loděk přesunou návštěvníci do aut, ze kterých v tradičním Autokině budou moct sledovat kultovní muzikál totalitního věku Kouř. Vyvrcholením středečního dne bude jistě koncert brněnské kapely Ghost Of You, která vám rozproudí krev v žilách v Majálesové kavárně.

Ve čtvrtek se bude diskutovat nad problematikou vhodných kulturních prostor v Českých Budějovicích a válečná fotoreportérka Jarmila Štuková promluví o válečných konfliktech, chudobě a sociálních problémech. Večerní program láká na koncert kapel Sýček a Červen v klubu Velbloud.

Velkolepé završení majálesového týdne se uskuteční v pátek. Vše začne průvodem středních škol, odpoledne se pak na třech různých stagích představí například domácí kapela VEES, britskou hudební scénu přijedou reprezentovat Too many t’s, ze slovenské scény se pak můžete těšit na Živé Kvety s Luciou Piussi v čele.

Během nabitého týdenního programu od 20. do 25. května si opravdu každý najde to své, a rozhodně nemusí být student. Všechny akce jsou zdarma přístupné všem. Více informací najdete na webových stránkách či Facebooku.

Foto: Marek Příhoda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci: ,

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!