Kdo jsme a kam směřujeme? Nový thriller Dana Browna Počátek hledá odpovědi na dvě základní otázky lidské existence

Kdo jsme a kam směřujeme? Nový thriller Dana Browna Počátek hledá odpovědi na dvě základní otázky lidské existence90%

Když futurolog a technický vizionář Edmond Kirsch sezve několik stovek vlivných lidí do moderního Guggenheimova muzea v Bilbau, nikdo z nich netuší, proč tu právě dnes večer je… Všechno se má ale brzy změnit.

Světově uznávaný miliardář Kirsch se zde chystá pozvaným hostům, a prostřednictvím vysílání, i celému světu odhalit pečlivě připravenou prezentaci, jejíž obsah má navždy změnit chápání světa, tak jak ho lidé znají. Mezi pozvanými hosty je i Kirschův bývalý učitel a přítel - harvardský profesor symbologie Robert Langdon, jehož fanoušci knih Dana Browna již důvěrně znají (Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Ztracený symbol, Inferno). A právě on je vržen do víru nastalých událostí a chaosu poté, co se celá prezentace zvrtne neočekávaným směrem. Společně s ředitelkou muzea, Ambrou Vidalovou, která Kirschovu prezentaci pomáhala organizovat, jsou nuceni uprchnout do Barcelony, kde se, navzdory mnoha pronásledovatelům, pokouší nalézt tajné heslo, pomocí něhož by Kirschovu prezentaci odhalili celému světu tak, jak to původně plánoval on sám. A pokud posluchač zná předchozí Brownovy knihy, je mu již v tuto chvíli jasné, že tento úkol rozhodně nebude snadný a můžeme se těšit na další napínavý vývoj situace, který bude tentokrát prostřednictvím médií sledovat doslova celý svět.

Které dvě základní otázky si lidstvo klade během celých svých dějin? Co je náš počátek, co je náš osud?

Brown v knize Počátek rozehrává příběh plný symbolů a historických faktů na jedné straně a high-tech inovací a konspiračních teorií na straně druhé. Nechybí napínavé scény plné honiček, najatý vrah ani kulisa Barcelony s dodnes obdivovanými stavbami Antonia Gaudího.

Stejně jako v předchozích dílech Dana Browna, nalezneme i v knize Počátek několik dějových linií, které se v poměrně rychlém sledu střídají a zvyšují tak napětí a spád příběhu. Nalezneme zde i důvěrně známé schéma celého příběhu, kterého se Brown ve svých knihách s oblibou drží (Robert Langdon se ocitá v krizové situaci a spolu s nějakou krásnou, chytrou, mladou ženou se ujímá jejího řešení, v čemž se mu snaží zabránit četní nepřátelé a všichni se přemisťují z místa na místo. Nosným tématem knihy je opět konflikt náboženství a vědy). Fanoušky nepřekvapí ani délka knihy - audiokniha má úctyhodných 19,5 hodiny.

Abyste spatřila cizí pravdu, stačí někdy jen trochu změnit úhel pohledu

Pro posluchače, který není na Brownovy knihy zvyklý, může být ze začátku poněkud těžké zorientovat se v ději a jeho jednotlivých liniích, ale tento pocit poměrně rychle odezní a příběh vás pohltí. Kniha obsahuje i četné, poměrně obsáhlé, výklady z dějin umění, architektury, místopisu, nejnovějších technologií (včetně umělé inteligence Winstona pomáhajícího Ambře a Robertovi) a tajných společností a církví. I na to jsou však čtenáři Brownových knih zvyklí a je to jedna z věcí, kvůli kterým jeho díla fungují tak dobře, jak fungují. Brown se totiž v problematice o které píše orientuje velmi dobře a jeho popisy míst, ve kterých se příběh odehrává, jsou opravdu velmi živé.

Velká pochvala rozhodně patří panu Martinu Slámovi za přednes - je velice příjemný a rozhodně mu není co vytknout. Co naopak v audioknize působí rušivě, jsou hudební předěly mezi jednotlivými kapitolami, které mohly být, dle mého názoru, vybrány lépe. Také rozuzlení příběhu je v Počátku mnohem předvídatelnější než v předchozích Brownových knihách, i když o kdejaké překvapení posluchač rozhodně ochuzen není. Stále však platí, že tyto nedostatky jsou v celkovém hodnocení nepatrné a kniha rozhodně stojí za poslech či přečtení nejen pro fanoušky díla Dana Browna.

Audiokniha Dan Brown: Počátek. Čte Martin Sláma. Vydavatel Tympanum, 2018. Audioknihu zakoupíte na stránkách Audiotéky.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!