Nejnovější články » Umění

Počítač z 60. let i obrazy Zdeňka Sýkory. Moravská galerie láká na computer art

19.4.2018,

Výstava 1968:computer.art, kterou 20. dubna otevírá Moravská galerie v Pražákově paláci v Brně, poukazuje na to, že Brno bylo v šedesátých letech v umění velmi progresivní – Jiří Valoch tu uspořádal přelomovou výstavu věnovanou tehdy neznámé oblasti počítačového umění. Současnou výstavu doplní strukturální obrazy Zdeňka Sýkory nebo unikátní počítač LGP-30. K vidění budou do 5. srpna.

V roce 1968 se v Domě umění konala jedna z prvních světových prezentací počítačové grafiky. Brno tak předběhlo významné výstavy v Záhřebu nebo Londýně. Výstavu tehdy připravil Jiří Valoch, na jehož sběratelskou vášeň poukazuje stálá expozice v Pražákově paláci. Zde odstartuje 20. dubna výstava, která připomene Valochův významný projekt a zaměří se na historickou reflexi fenoménu vzniku počítačového umění v 60. letech.

Valochova výstava působila jako zjevení. Umění generované počítačem se pro některé výtvarníky stalo jakousi novou utopickou vizí, která je děsila a fascinovala zároveň. Po roce 68‘ se na tento fenomén zapomnělo. Moravská galerie se nyní snaží Valochův zásadní výstavní projekt nejen připomenout, ale především jej etablovat na poli dějin umění,“ dodala jedna z kurátorek výstavy Jana Písaříková.

Foto: archiv Moravské galerie v Brně

Po třiceti letech lze v moravské metropoli opět spatřit obrazy Zdeňka Sýkory, který používal počítačové procesy před samotným vznikem malby. Kombinatorický přístup uplatňoval také při svých realizacích v architektuře (např. u větracích komínů Letenského tunelu).

Zdeněk Sýkora je jednou z nejpozoruhodnějších osobností českého poválečného umění jistě i pro velmi rané zapojení počítače do přípravy uměleckého díla. Jeho struktury z šedesátých let jsou založeny na originálním kombinatorickém principu. Předcházel jim dlouhý, takřka dvacetiletý malířský vývoj a důkladná teoretická reflexe vývoje moderního umění. Proto se i přes některé nové metody ve své práci nikdy nepovažoval za počítačového umělce,“ popsal Sýkorův způsob kunsthistorik Pavel Kappel.

V části výstavy věnované dílu Zdeňka Sýkory bude k vidění model počítače LGP-30, který používal jeho spolupracovník Jaroslav Blažek pro výpočet Sýkorových zadání. Jde o první samočinný počítač, který se používal na brněnském VUT.

Foto: archiv Moravské galerie v Brně