Týden umění v Praze: 10 akcí, které stojí za to navštívit

Týden umění v Praze: 10 akcí, které stojí za to navštívit 

První ročník festivalu Týden umění začíná v Praze již v pondělí 23. dubna. Více než tři desítky galerií a výtvarných institucí zvou na stovky vernisáží, setkání s umělci, komentovaných prohlídek a dalších akcí. Vybrali jsme pro vás deset z nich.

1. Zákulisí aukce a neznámý obraz od Muziky

Aukční galerii Arthouse Hejtmánek najdete v pražské Bubenči, na okraji Stromovky. Po celý týden od 23. do 29. dubna bude zdarma otevřena pro veřejnost a návštěvníci budou moci nahlédnout do zákulisí příprav aukce nebo relaxovat v přilehlé zahradě. Zároveň se v pondělí odpoledne uskuteční komentovaná prohlídka předaukční výstavy s kunsthistoričkou Reou Michalovou, která zájemcům ukáže objevený obraz od Františka Muziky i současná díla od Krištofa Kintery nebo Pasty Onera. Více informací zde.

2. Otevření nové malostranské galerie

V Thunovské ulici nedaleko Malostranského náměstí v Praze se v pondělí 23. dubna večer otevře nová Galerie Zezula. Její první výstava se snaží najít spojitost mezi starým a moderním uměním. Návštěvníky čekají exponáty středověkého užitého umění, obrazy renesančních mistrů, jakým byl třeba Jan Brueghel, díla z 19. a 20. století od Václava Brožíka či Juana Grise a v neposlední řadě snímky nejlepších českých fotografů jako Josefa Sudka nebo Jaromíra Funkeho. Více informací zde.

3. Zákulisí přípravy výstav v Národní galerii

Zajímá vás, jak se chystá výstava v galerii? Tak v tom případě byste neměli vynechat prohlídku zákulisí přípravy aktuálních výstav ve Veletržním paláci. Pracovníci výstavního oddělení vám zde na běžně nepřístupných místech v úterý 24. dubna odpoledne prozradí, jak se díla převážejí i další kroky, které musí před vernisáží podniknout. Více informací zde.

4. Přednáška o panelácích

Panelové domy budou středobodem přednášky umělce Tomáše Džadoně, která se uskuteční v úterý 24. dubna odpoledne v Uměleckoprůmyslovém muzeu (UPM). Přednášející se tématem dlouhodobě zajímá, spolupracoval na aktuální výstavě Bydliště: panelové sídliště v UPM i na brněnské výstavě Paneland. Moderátorkou pořadu bude vedoucí projektu Paneláci Lucie Skřivánková. Vstupné činí 50 Kč. Více informací zde.

5. Nová díla ve sbírkách galerií a jejich financování

Jak se rozšiřují sbírky největších českých galerií a jak těžké je nové akvizice financovat? To se dozvíte ve středu 25. dubna odpoledne na debatě ve Veletržním paláci, na níž vystoupí ředitel Národní galerie Jiří Fajt, ředitelka UPM Helena Koenigsmarková a ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Vstup je volný. Více informací zde.

6. Kreativní prostor Artpark

Rudolfinu vzniká nový Artpark a vy můžete být při tom, jak v něm roste nová expozice. Na prohlídce tímto kreativním prostorem se dozvíte, co to je prekinematografie nebo jak může být záchod Marcela Duchampa uměleckým dílem. Instalací expozice vás ve středu 25. dubna provedou umělci Richard Loskot a František Týmal. Pokud prohlídku nestihnete, nevadí. V sobotu 28. dubna si Artpark můžete prohlédnout venku před budovou Rudolfina. Více informací zde.

7. Do Veletržního paláce i DOXu zdarma

Už jste se byli podívat na aktuální výstavy ve Veletržním paláci? Pokud ne, máte možnost si je zdarma prohlédnout ve čtvrtek 26. dubna večer. Čekají vás obrovská plátna Kathariny Grosse, obrazy významné rakouské umělkyně Marie Lassnig, fotografie Josefa Koudelky a další expozice. Ve stejný čas nabízí volný vstup také holešovický DOX, kde můžete zajít na výstavu Daniela Pešty nebo Josky Skalníka a prohlédnout si vzducholoď Gulliver. Více informací zde.

8. Na jeden večer kurátorem muzea

Co všechno obnáší řízení muzea, se dozvíte na speciální prohlídce Musea Kampa ve čtvrtek 26. dubna vpodvečer. Její účastníci se na chvíli promění na kurátory výstav a zkusí si jednu naplánovat, a to včetně transportu a instalace samotných uměleckých děl. Průvodci vám prozradí, jak se vystavené obrazy vybírají i jak se muzeum chrání před zloději. Plné vstupné činí 120 Kč, snížené 70 Kč. Více informací zde.

9. Procházka po žižkovských galeriích

Přijďte se s Janem Vítkem zdarma projít po žižkovských galeriích – Lucie Drdova Gallery, Nau Gallery, City Surfer Office, Hunt Kastner, Nevan Contempo, Galerii 35m2 a INI Project. Na procházce po aktuálních výstavách v galeriích v okolí náměstí Jiřího z Poděbrad v sobotu 28. dubna odpoledne se osobně setkáte i s jejich galeristy a kurátory. Více informací zde.

10. Zákulisí výstavy francouzského ilustrátora Sempého

Výstava perokreseb ze série knížek Malý Mikuláš od proslulého francouzského ilustrátora a humoristy Jeana-Jacquese Sempého se ve Ville Pellé sice otevře až v květnu, prohlédnout si ji během instalace ale můžete už v neděli 29. dubna odpoledne. Přijďte se ponořit do příběhů malého chlapce a jeho kamarádů z party a zároveň se setkat s autory výstavy při skleničce vína. Rezervace nutná. Více informací zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!