Sto let republiky očima pěti generací Plzeňáků. V DEPU2015 se připravuje nová zážitková výstava

Sto let republiky očima pěti generací Plzeňáků. V DEPU2015 se připravuje nová zážitková výstava 

Jak vypadá sto let republiky očima Plzeňáků? To přiblíží chystaná autorská výstava 100PY nesoucí podtitul Sto let republiky očima pěti generací. Na expozici, která startuje 17. května v DEPO2015, se podílelo více než 20 umělců a odborníků, ale i široká veřejnost.

Výstava 100PY zkombinuje tři expozice v jedné. Jedna z nich přiblíží historická fakta o klíčových událostech uplynulých sta let republiky prostřednictvím fotografií, textů i archivních videozáznamů. Druhá část pak bude zážitková a její ambicí je dodat historickým událostem osobní rozměr. Návštěvník bude moci sledovat díky expozicím osudy pěti generací fiktivní rodiny Němcových. Třetí sekce ukáže na nádvoří DEPO2015 sochy a další artefakty, které v určitých historických etapách krášlily nebo naopak hyzdily plzeňské ulice. 

Průvodcem návštěvníků se stane plzeňský rodák Václav Neužil. Ten pomáhá návštěvníkům klást si otázky o zlomových historických událostech a ve videospotech představuje každou z pěti zážitkových částí výstavy. Ke zhlédnutí budou kromě rodinných dobových fotografií i předměty každodenní potřeby, nábytek, oblečení, hračky, a dokonce i auto. “Snažíme se, aby cesta blízkou historií byla pro návštěvníky plná zážitků i emocí, aby na ně působila atmosféra zlomových okamžiků tak, jak je v tomto městě prožívali blízcí dnešních obyvatel nebo dokonce oni sami,” přibližuje koncept kurátor výstavy Jiří Sulženko. 

Na své si na výstavě přijdou také děti. Pro ně budou určené především dva hravé exponáty - dobrodružný Útěk přes hranice a velká digitální hra Propaganda. Na nádvoří se pak mohou zabavit na autentickém retro hřišti. Organizátoři připravují rovněž vzdělávací program pro školy. Zvukem a pohybem ožijí ale i další exponáty. A chybět nebudou ani předměty od slavných osobností žijících v Plzni. Návštěvníci budou moci zhlédnout pušku Kateřiny Emmons, rýsovací potřeby architekta Jana Soukupa, kostým herce Martina Stránského, kopačku Pavla Horvátha i sportovní výbavu hokejisty Martina Straky. “Připomeneme klíčové osobnosti kulturní Plzně, jako byli a jsou Sutnar, Trnka, Skupa nebo například kardinál Josef Beran,” přibližuje kurátorka Kristýna Jirátová. 

Výstava 100PY odstartuje vernisáží 17. května v 18 hodin. Poté bude přístupná až do 31. října. Expozice se koná v rámci projektu Plzeň 2018 ‘Kde domov můj’ a řadí se ke stěžejním akcím, které oslaví 100. výročí založení Československa v Plzni. “Je důležité připomínat si klíčové události, které formovaly dějiny našeho státu, respektive našeho města. Sté výročí vzniku Československa k tomu vybízí, a proto je jednou ze stěžejních akcí projektu Plzeň 2018,” říká první náměstek primátora Martin Baxa, “výstava 100PY spojí historická fakta se zážitky fiktivní plzeňské rodiny a s některými artefakty té doby, ať už pozitivními nebo negativními, aby ukázala, jak jsme žili a mnohdy, jak jsme museli žít.” 


| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Depo2015 nabízí i další akce

Místo konání: Depo2015

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!